Világkereskedelem: összeomlásról szó sincs, inkább csak bukkanóról
2020. febr. 7., péntek, 10:44:40 CET

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanásakor sokan tartottak attól, hogy a szembenállás a globális kereskedelem nagymértékű visszaesésével és így recesszióval fenyeget, az adatokból ugyanakkor az látszik, hogy a felek gazdasági konfliktusa egyelőre összeomlást nem, inkább csak kisebb korrekciót hozott a világkereskedelemben.A Quartz a holland Bureau for Economic Policy Analysis adataira alapozva készített egy szemlétes ábrát arról, hogy miként alakult a globális kereskedelem az elmúlt tíz évben. Az adatok - melyek a világkereskedelem mintegy 99 százalékát lefedik - azt mutatják, hogy az egyes hónapokban milyen mértékű a változás a megelőző év azonos hónapjához képest.

Ez alapján a legfrissebb adat, vagyis a 2019 novemberi statisztika mintegy 1,1 százalékos visszaesést mutat 2018 novemberéhez mérten, ami bár egyértelműen jelzi az amerikai-kínai szembenállás hatásait, a 2009-ben mért közel 20 százalékos év/év alapú összeomlásoz hasonló drámai eseményeket azért közel sem mutat.

Világkereskedelem: összeomlásról szó sincs, inkább csak bukkanóról

Sőt, a Világbank közgazdászai arra számítanak, hogy 2020-ban ez a kisebb korrekciós időszak is véget érhet, és a globális kereskedelem ismét a bővülés útjára léphet, melyen a soron következő két évben tovább haladva, évente megközelítőleg 2,0 százalékos növekedést regisztrálhat.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a novemberi adatok alapján a világkereskedelem korrekciójának vesztese nem Kína vagy az USA, hanem Afrika és a Közel-Kelet, amely régió 2018 novemberéhez képest az export 8,3 százalékos visszaesését szenvedte el. Ugyanezen időszak alatt a kínai export 1,2 százalékkal, az amerikai 0,2 százalékkal zsugorodott, miközben a vizsgált régiók közül egyedül Kelet-Európa mutatott erősödést, a kivitel 1,9 százalékos bővülésével.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a Quartz rövid összefoglalója itt olvasható.