Fókuszban

Pénzügyi Szemle PhD-pályázat: átadták a díjakat

2012. november 29. 15:24:01
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen, a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében Domokos László, az Állami Számvevőszék és a Pénzügyi Szemle folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke átadta a Pénzügyi Szemle PhD-pályázat győzteseinek járó elismeréseket. A pályázaton az első helyezést Antal-Pomázi Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusz hallgatója "A közbeszerzés mint árverés" című tanulmánya nyerte el.

A több mint 50 éves múltra visszatekintő Pénzügyi Szemle közpénzügyi szakfolyóirat szerkesztőbizottsága 2011 őszén írt ki pályázatot doktoranduszok számára. A pályázat célja az volt, hogy megjelenési lehetőséget biztosítson azoknak a hallgatóknak, akik a közpénzügyek, a nemzetgazdaság, az ellenőrzés, illetve a pénzügyek társadalmi, gazdaságpszichológiai vagy jogi területén kiemelkedő munkát folytatnak.

Csak a tudományos érték számít

A Pénzügyi Szemle szerkesztősége az egyes tanulmányok értékelése során saját lektorálási folyamatot alakított ki. A pályázat során alkalmazott „hármas vak lektorálás" azt jelenti, hogy a tudományos folyóiratoknál hagyományosan alkalmazott kettős vak lektorálást követően a legjobb tanulmányok szakmai zsűri elé kerülnek, ahol a zsűri tagjainak nincs lehetősége beazonosítani sem a pályamű szerzőjét, sem a doktori iskolát, sem pedig a kéziratot előzetesen bíráló lektort.

Mindez azt biztosítja, hogy a pályázatokat kizárólag azok tudományos értéke alapján ítélték meg, azaz semmilyen személyes ismertség és szimpátia, illetve intézményekhez kapcsolódó elvárás és megfelelni akarás nem játszhatott szerepet a díjak odaítélésében.

graf1_20121129152435_15.jpg


A pályamunkák elkészítésére öt hónap állt rendelkezésre, a pályázat határidejének lejárta előtt 27 tanulmány érkezett a Pénzügyi Szemle szerkesztőségébe. Akadtak olyan pályaművek, amelyek nem feleltek meg a pályázati kiírásban foglalt szigorú kritériumrendszernek, így összesen 19 tanulmányt továbbítottuk lektorálásra. A szakmai zsűri elé végül hat kézirat került.

A zsűribe a Pénzügyi Szemle szerkesztősége Chikán Attila egyetemi tanárt, az MTA levelező tagját, Kocziszky Györgyöt, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánját, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját, valamint Pulay Gyulát, az Állami Számvevőszék igazgatóját kérte fel.

Impakt-faktort kapott a Pénzügyi Szemle

A díjak átadását követően Németh Erzsébet, a folyóirat felelős szerkesztője bejelentette, hogy a Pénzügyi Szemle a világ vezető társadalomtudományi adatbázisa, a RePEc szerint impakt-faktort kapott. Ez a tudományos közösség egyetlen nemzetközileg is elismert minősítése, és azt jelenti, hogy a Pénzügyi Szemle cikkeit nemzetközi szinten jegyzett folyóiratokban idézik, azaz a Pénzügyi Szemle nemzetközileg is elismert lap lett.

tablazat4_20121129154218_55.JPG