Havi Összefoglaló

Ez történt 2018 júliusában

2018. július 31. 16:40:01
Júliusban megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, mely az államháztartást helyezi fókuszába. A fókusz rovatban szereplő öt tanulmány áttekinti az eredményszemléletű számvitelre áttérés tapasztalatait, a közszolgáltatások integritási helyzetét, az önkormányzati vállalkozások hitelképességét, az adórendszer és az adóigazgatás eddigi átalakulásának lépéseit, továbbá a társaságiadó-kulcs csökkenésének hatásait az EU-tagállamok állami támogatási gyakorlatára. A hónap során készítettünk egy interjút a magyar lakosság pénzügyi kultúráját kutató Deák-Zsótér Boglárkával, továbbá bemutattuk az Állami Számvevőszék Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról készített véleményét.


Fókuszban az államháztartás - Megjelent az új Pénzügyi Szemle
A Pénzügyi Szemle legfrissebb száma az államháztartással foglalkozik kiemelten. A fókusz rovatban szereplő öt tanulmány áttekinti az eredményszemléletű számvitelre áttérés tapasztalatait, a közszolgáltatások integritási helyzetét, az önkormányzati vállalkozások hitelképességét, az adórendszer és az adóigazgatás eddigi átalakulásának lépéseit, továbbá a társaságiadó-kulcs csökkenésének hatásait az EU-tagállamok állami támogatási gyakorlatára. Ezen munkákon túl két további tanulmány is várja az Olvasót, melyekből kiderül, hogy milyen a magyar kkv-szektor pénzügyi-gazdálkodói kultúrája, és hogy milyen hatással volt a válság az ír gazdaságra.

Simon József és szerzőtársai: Az eredményszemléletű számvitelre áttérés tapasztalatai számvevőszéki aspektusból
A cikk bemutatja az államszámviteli változások fontosabb területeit, kiemelve a standardok szerepét. Emellett a cikk célja, hogy részletesen bemutassa két ország államszámviteli rendszerének fejlődését, kiemelve a számvevőszéki értékelések aspektusát. Az egyes országok példájának bemutatásán keresztül megjeleníthetők a témában szerzett számvevőszéki tapasztalatok és szempontok. Végül a cikk a hazai államszámviteli rendszer főbb változásait mutatja be, szintén számvevőszéki nézőpontból.

Deák-Zsótér Boglárka: A lakosság pénzügyi magatartását, attitűdjeit nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni
Milyen a magyar ember pénzügyi kultúrája, tudása? Milyen érzelmek irányítanak minket, mikor meghozunk egy rövid, vagy hosszú távú pénzügyi döntést? Szeretünk előre tervezni, vannak hosszú távú pénzügyi céljaink, készítünk költségvetést? A rendkívül érdekes kérdésekre a magyar lakosság pénzügyi kultúráját kutató Deák-Zsótér Boglárka, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa keresi a válaszokat.

Szempontok a Költségvetési Tanács részére véleménye kialakításához Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazásához
A 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok nem érintik az államadósság-mutató alakulását, illetve az államadósság-szabály teljesülését. Az Állami Számvevőszék Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról készített véleményében szereplő megállapítások az államadósság-mutatóra és az államadósság-szabályra továbbra is érvényesek. A központi költségvetésről szóló törvényjavaslat a módosító javaslatok figyelembe vételét követően is megfelel az államadósságra vonatkozó hazai jogszabályi előírásoknak.