Havi Összefoglaló

Ez történt 2018 márciusában

2018. március 29. 14:12:31
Márciusban bemutattunk két tanulmányt a Pénzügyi Szemléből, melyek a projektfinanszírozás kockázataiba és a kereskedelmi kötvények pénzügyi szabályozási környezetének változásaiba engednek betekintést. Emellett publikáltuk a Világgazdaság által Domokos László ÁSZ-elnökkel készített interjút és tudósítottunk az Állami Számvevőszék által szervezett, "Fókuszban a szociális és gyermekvédelmi intézmények" című nyitókonferenciáról.


Fókuszban a szociális és gyermekvédelmi intézmények
Az ÁSZ 2016-ban és 2017-ben összesen négy gyermekvédelmi és hét szociális feladatot ellátó intézményt értékelt, az ellenőrzött intézmények mindegyikénél előfordultak hiányosságok, a gyermekvédelmi, valamint a szociális ellátást biztosító intézmények ellenőrzésével az ÁSZ hozzáadott értéket teremt a közpénzek szabályos felhasználásában - sok más érdekesség mellett ezek a megállapítások hangoztak el az Állami Számvevőszék által szervezett, "Fókuszban a szociális és gyermekvédelmi intézmények" című "Jó gyakorlatok" szemináriumának nyitókonferenciáján.

Domokos László: Erősítendő az öngondoskodás szemlélete
Újra meg kell teremteni Magyarországon a pénzügyi kultúra hagyományait, melyek nemcsak a lakosság, de az egész ország számára védőhálót jelenthetnek a gazdasági sérülékenység ellen - nyilatkozta a Világgazdaságnak Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki szerint ebben nagy lehetőséget teremt a kormány által elfogadott nemzeti stratégia a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért.

Walter György: A projektfinanszírozás kockázata - nemzetközi és hazai tapasztalatok
A projektfinanszírozás kockázatelemzése, ennek módszertana az elmúlt két évtizedben a volumenek ugrásszerű növekedésével párhuzamosan fejlődött. A tanulmány célja, hogy összefoglalja a projektek speciális kockázati szerkezetét, a kockázatelemzési megközelítéseket és piaci adatok alapján bemutassa a projektek kockázati jellemzőit és tanulságait. Nemzetközi empirikus elemzések, valamint a hazai, nyilvános, banki adatok feldolgozása alapján bemutatja és elemzi az elmúlt évek legfontosabb nemzetközi és magyar piaci tendenciáit, kockázati jellemzőit, csődstatisztikákat, megtérüléseket, a legfontosabb tanulságokat.

Kecskés András: A kereskedelmi kötvények pénzügyi szabályozási környezetének változása az Egyesült Államokban és Európában
A tanulmány célja a kereskedelmi kötvények, valamint a pénzpiaci alapok 2011-2016-os szabályozásváltozásának áttekintése, különösen a változások, a pénzpiaci alapok államháztartásra gyakorolt potenciális hatására az Egyesült Államokban. Az elemzés során a szabályozásváltozások hatásának mennyiségi elemzésével, valamint komplex hatásainak összehasonlító elemzésével élt a szerző.