Havi Összefoglaló

Ez történt 2018 szeptemberében

2018. szeptember 30. 08:53:31
Szeptemberben tudósítottunk az Állami Számvevőszék által szervezett, az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatait bemutató Jó gyakorlatok konferenciáról, bemutattuk az ÁSZ társadalmi ismertségéről és elismertségéről készült reprezentatív közvélemény-kutatást, interjút készítettünk Lentner Csabával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzorával, továbbá bemutattunk két tanulmányt, melyek a magyar kkv-szektor pénzügyi-gazdálkodói kultúráját, illetve Írország válság előtti és válság utáni gazdasági körülményeit vizsgálták meg közelebbről.


Fókuszban az állami vállalatok - ÁSZ-konferencia
Az állami vállalatok és azok működése mindennapi életünk szerves részét képezi, állampolgári érdekünk, hogy ezek a cégek hatékonyan, átláthatóan, korrupciómentesen működjenek. De vajon hogyan mérhető a köztulajdonú vállalatok hatékonysága? Hogyan háríthatják el a korrupcióra lehetőséget adó helyzeteket ezen cégek vezetői? Menedzselhető egyáltalán hatékonyan egy ilyen méretű állami tulajdonú vagyontömeg? Rengeteg érdekes kérdés merül fel az állami vállalatokkal kapcsolatban, melyek egy részére az Állami Számvevőszék által szervezett, az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatait bemutató "Jó gyakorlatok" szeminárium előadói adták meg a választ.

Lentner Csaba: Magyarország állampénzügyi rendszere modellértékű
Több mint két évtizede vallja, hogy Magyarországnak nem neoliberális gazdaságpolitikára, hanem egy erős, szabályozó és aktívan szerepet vállaló államra van szüksége. A lakáspiac kínálati oldalán bérlakás programot, a javításra szoruló versenyképesség terén bátor strukturális intézkedéseket sürget. Hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaságpolitika modellértékű. Interjú Lentner Csabával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzorával, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének elnökhelyettesével, a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának tagjával, aki a magyar pénzügyi és közgazdasági fejlődés érdekében végzett tudományos tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést.

Közvélemény-kutatás: Egyre többen bíznak az Állami Számvevőszékben
A magyar lakosság mintegy kétharmada bízik az Állami Számvevőszékben - ez derült ki ÁSZ a társadalmi ismertségéről és elismertségéről készült reprezentatív közvélemény-kutatásból. A Nielsen piackutató és elemző vállalat 2018. augusztus elején - az ÁSZ megbízásából - végzett felmérése szerint a közpénzügyi ellenőrző hivatal iránti bizalom a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében még ennél is magasabb 74%-os, továbbá a diplomások 92%-a fontosnak tartja az Állami Számvevőszék tevékenységét társadalmi szempontból. A most lezárult, illetve egy 2015-ben készült, Ipsos által végzett hasonló kutatás - a Pénzügyi Szemle Online oldalon nyilvánosan is elérhető - eredményeinek összehasonlításából látszik, hogy az Állami Számvevőszék - jelenleg 65%-os - társadalmi ismertsége 9 százalékponttal, az ellenőrző hivatal iránti bizalom pedig 8 százalékponttal emelkedett három év alatt.

A Pénzügyi Szemle tartalmából

Győri Ágnes - Czakó Ágnes: A hazai pénzügyi kultúra néhány jellemzője a kkv-k gazdálkodói viselkedése tükrében
A tanulmány a magyar kkv-szektor pénzügyi-gazdálkodói kultúráját vizsgálja egy országosan reprezentatív felmérés eredményei alapján. Az elemzés fókuszában a vállalkozók pénzügyi tájékozottsága és magatartása áll: a különböző pénzügyi termékek, szolgáltatások ismerete és alkalmazása, a gazdálkodás tervezése, a késedelmes számlakiegyenlítés és a pénzügyi-gazdálkodási döntések megalapozottsága.

Török László: Írország válság előtt és válság után
A tanulmány - a subprime válság természetének rövid bemutatása után - ismerteti Írország válság előtti gazdasági körülményeit, a krízis hatását az ír gazdaságra. A sikeres válságkezelés kulcsa a költségvetés határozott rendbetétele és a gazdaságszerkezet rugalmasságának növelése volt, amelyek együttesen a nemzetközi tőkepiac bizalmának visszaszerzésével jártak. A tanulmány megállapítja, hogy Írország napjainkban már abban a helyzetben van, hogy gazdasága elkezdheti a konvergenciát az uniós országok élmezőnyéhez.