Havi Összefoglaló

Ez történt 2019 februárjában

2019. február 28. 08:00:01
Februárban interjút készítettünk a Pénzügyi Szemlében megjelent Készpénz vagy kártya? című tanulmány szerzőivel, publikáltunk egy vélemény cikket, melyben Móczár József írja le meglátásait Barabási Albert-László A Képlet, A siker egyetemes törvényei c. könyvéről, továbbá bemutattunk három, a Pénzügyi Szemlében publikált tanulmányt.


Magas banki díjak, megszokás, feketegazdaság - Miért szeretjük ennyire a készpénzt, mi magyarok?
Mitől függ, hogy készpénzzel, vagy kártyával fizetünk? Miért ragaszkodunk a készpénzhez? Túl magasak a banki díjak? Eltűnhet-e végleg a készpénz a fizetési forgalomból? Mit tehet a magyar állam vagy a MNB annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljon a pénzforgalom? Interjú Végső Tamással, Belházyné Illés Ágnessel és Bódi-Schubert Anikóval, az MNB készpénzpolitikai szakértőivel, a Pénzügyi Szemlében publikált Készpénz vagy kártya? című tanulmány szerzőivel.

Móczár József: Megjegyzések Barabási professzor sikertörvényeihez
Móczár József (1) elemzésében a Barabási Albert-László legújabb, magyar nyelven is megjelent "A Képlet, A siker egyetemes törvényei" c. könyvéhez fűz megjegyzéseket. A könyv a nagyközönséghez szól, amelyben nem kevesebbet ígér Barabási professzor, mint az általa és munkatársai által megfogalmazott törvényeik segítségével megismerhetjük, hogy bizonyos láthatatlan erők (idehaza láthatatlan kezek) miként alakítják sikereinket és kudarcainkat.

A Pénzügyi Szemle tanulmányai

Garai-Fodor Mónika - Csiszárik-Kocsir Ágnes: Értékrendalapú fogyasztói magatartásmodellek érvényessége a Z- és Y-generáció pénzügyi tudatossága esetén
A tanulmány célja annak vizsgálata, hogy az értékrendalapú fogyasztói magatartásról szóló elméletek - azaz az egyéni értékorientáció és a konkrét fogyasztói döntés közötti összefüggés - érvényes-e a pénzzel kapcsolatos döntések terén is. A szerzők primer vizsgálat keretében elemezték a fiatalok pénzzel kapcsolatos értékorientációját, vizsgálták a fiatalok pénzzel való bánásmódját, pénzügyi döntéseinek mikéntjét.

Pulay Gyula Zoltán - Lucza Anikó: Objektív korrupciós kockázatok - szubjektív kontrollok
Az Állami Számvevőszék 2017-ben ismételten felmérte a köztulajdonú gazdasági társaságok integritásának helyzetét. A felmérés adatai azt mutatják, hogy e társaságok korrupciós kockázatainak mértéke alapvetően olyan objektív tényezőktől függ, mint a vállalati méret, a közszolgáltatás nyújtása, a felhasznált közpénz mennyisége. Ezzel szemben elsősorban a gazdasági társaság tulajdonosától és menedzsmentjétől - azaz szubjektív tényezőktől - függ, hogy e kockázatok megelőzésére milyen erős integritási kontrollrendszert építenek ki.

Lakócai Csaba - Gál Zoltán - Kovács Sándor Zsolt: Helyi kötődésű alternatív fizetőeszközök
A tanulmány a közgazdasági pénzhelyettesítők egyik fajtáját, a helyi kötődésű kiegészítő fizetőeszközöket vizsgálja, mint a pénzügyi globalizációra adott lokális válaszok egyikét. A helyi pénzek terjedésének legújabb kori hulláma arra enged következtetni, hogy ezek működése független a pénzügyi globalizáció - más néven financializáció - folyamataitól, amit egyaránt alátámasztanak a fejlett- és fejlődő világból vett példák. A tanulmány kitér a téma hazai gyakorlatára, megnézve, hogy mely tényezők befolyásolhatják a helyi fizetőeszközök kiegészítő használatát.