Havi Összefoglaló

Ez történt 2019 januárjában

2019. január 31. 11:46:38
Januárban megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, melynek tanulmányai bemutatják a jegybanki alapkamat, a készpénzállomány, a lakossági betétek, a hitelkihelyezés és a seigniorage közötti összefüggéseket Magyarországon, továbbá a magyar lakosság fizetési és készpénzhasználati szokásait, valamint vizsgálják a helyi kötődésű kiegészítő fizetőeszközöket. Emellett további elemzések vizsgálják az ÁSZ 2017-es integritás felmérésének eredményeit, a Z- és Y-generáció pénzügyi tudatosságát, a nemzetközi vállalatok árnyékában működő kkv-k helyzetét, valamint a pakisztáni tőzsdén jegyzett vállalatok vonatkozásában elemzik a nem kamatjellegű adócsökkentő eszközök és a befektetési lehetőségek közötti kapcsolatot és globálisan az értékpapír-kereskedés utáni infrastruktúra kialakulását és jövőjét.


Gazdaság és pénzforgalom - Megjelent az új Pénzügyi Szemle
A Pénzügyi Szemle legújabb száma a gazdaságot és a pénzforgalmat helyezi középpontjába. A témával három tanulmány foglalkozik, melyek bemutatják a jegybanki alapkamat, a készpénzállomány, a lakossági betétek, a hitelkihelyezés és a seigniorage közötti összefüggéseket Magyarországon, továbbá a magyar lakosság fizetési és készpénzhasználati szokásait, valamint vizsgálják a helyi kötődésű kiegészítő fizetőeszközöket. További öt tanulmány várja az Olvasókat az új lapszámban, melyek az ÁSZ 2017-es integritás felmérésének eredményeit, a Z- és Y-generáció pénzügyi tudatosságát, a nemzetközi vállalatok árnyékában működő kkv-k helyzetét vizsgálják, valamint a pakisztáni tőzsdén jegyzett vállalatok vonatkozásában elemzik a nem kamatjellegű adócsökkentő eszközök és a befektetési lehetőségek közötti kapcsolatot és globálisan az értékpapír-kereskedés utáni infrastruktúra kialakulását és jövőjét.

Huszti Ernő: Tetraéder-hatás
A tanulmány a jegybanki alapkamat, a készpénzállomány, a lakossági betétek, a hitelkihelyezés és a seigniorage közötti összefüggéseket mutatja be Magyarországon. A szerző szerint a pénzügyi kormányzatnak a következő években ki kell alakítania azt az eszköztárat, amely hosszú távra biztosítja a betétképzés, a megtakarítások, a hitelezés és a kamatpolitika megfelelő összhangját.

Végső Tamás - Belházyné Illés Ágnes - Bódi-Schubert Anikó: Készpénz vagy kártya?
A tanulmány elsődleges célja a magyar lakosság fizetési és készpénzhasználati szokásainak bemutatása, valamint annak vizsgálata, hogy ezen szokásokat miként befolyásolja az életkor, a jövedelem, az iskolai végzettség és egyéb szociodemográfiai tényezők. Az elemzés kiemelten foglalkozik a háztartások készpénz iránti attitűdjével, illetve szubjektív fizetési preferenciáival is.