Havi Összefoglaló

Ez történt 2019 novemberében

2019. november 30. 08:00:01
Novemberben tudósítottunk a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének éves konferenciájáról, illetve az ÁSZ által szervezett, "Fókuszban a kórházak" című rendezvényről. Emellett publikáltunk egy elemzést a magyar kkv-k helyzetéről ás két további tanulmányt a Pénzügyi Szemle legutóbbi számából.

Konferenciák

Innováció és ellenőrzés - Konferencia összefoglaló
Magyarország élen jár abban, hogy megfelelő válaszokat adjon a Fintech világ kihívásaira, a digitális pénzügyi szolgáltatások robbanásszerű fejlődése alapvetően befolyásolja a pénzügyi szolgáltatások piacát, a magyar költségvetési politika önmagában egy innováció, a sikeres jövő kulcsa a versenyképességünk növelése - sok más érdekesség mellett ezeket a főbb megállapításokat tették az MPGE-konferencia második napjának előadói.

Az innováció és szerepének változása a pénzügyi, gazdasági ellenőrzés területén
A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) éves konferenciáján a résztvevők megismerhették a magyar gazdaságban megvalósuló ellenőrzések sajátosságait és tendenciáit, különös tekintettel az innováció szerepének változására. Hogyan válhat hatékonyabbá az adózás, a közpénzügyi ellenőrzés, sőt a teljes magyar gazdaság a digitalizációnak köszönhetően? - szól korunk egyik legizgalmasabb kérdése, melyre választ kaphattunk a rendezvényen.

Fókuszban a kórházak - Konferencia összefoglaló
Az egészségügy, azon belül is a kórházak korrupciós kockázatairól tartottak előadást az Állami Számvevőszék "Jó gyakorlatok" szeminárium sorozatában "Fókuszban a kórházak" címmel tartott konferenciának előadói. A résztvevők megismerhették a kórházak számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatait és indokoltságát, a kórházak gazdálkodásának kormányzati célkitűzéseit, illetve az ÁSZ integritás felmérésének kórházakra vonatkozó megállapításait.

Elemzés

Vállalkozásokból vállalatok - a kkv-szektor problémái és lehetőségei
Több mint 700 ezer kis- és középvállalkozás van ma Magyarországon, melyek kétmillió munkavállalót foglalkoztatnak. Teszik ezt az átlagot tekintve alacsony szintű termelékenység mellett, jelentős strukturális, pénzügyi és egyéb problémákkal övezve. Szakértők egyöntetű véleménye szerint hatalmas növekedési tartalék van ebben a szegmensben, ezt ugyanakkor csak azok a cégek érhetik el, amelyek képesek túllépni a saját árnyékukon. A november 5-én bejelentésre kerülő állami kkv-stratégia előtt áttekintjük a magyar kkv-szektor főbb problémáit és megkísérlünk rámutatni a megoldási lehetőségekre.

Tanulmányok a Pénzügyi Szemléből

Korszerűség és időszerűség - a magyar számvitel legfontosabb kérdései a XX. század első felében
A tanulmány célja, hogy bemutassa és értékelje a számviteli szakma legfontosabb kérdéseit a XX. század első felében. A szakmatörténet mögött röviden vizsgálja a (gazdaság)történeti és jogalkotási folyamatokat, hiszen ezek ismerete nélkül a szakmai információk jelentősége nem értékelhető megfelelően. A két kiemelten vizsgált terület: a számvitelszervezés és a vagyonértékelés a korabeli szerzők munkái alapján.

Fejezetek a hiszterézisre vonatkozó közgazdasági elméletekből
A tanulmány a 2008-as válságról és az azt követő hiszterézisről szóló egyes elméleteket, valamint az ezekhez kapcsolódó gazdaságpolitikai ajánlásokat mutatja be. A hiszterézis a magyar gazdaság szempontjából is jelentős, hiszen a válság hazánkat különösen erősen érintette. Ugyanakkor a 2010 utáni gazdaságpolitikai fordulatváltás eredményeként sikerült az egyensúlyt helyreállítani és a gazdaságot növekedési pályára állítani. Ezt nevezhetjük pozitív hiszterézisnek is, hiszen a gazdaság a trend alapján a vártnál tartósan gyorsabban növekszik.