Havi Összefoglaló

Ez történt 2019 szeptemberében

2019. szeptember 30. 08:00:01
Szeptemberben megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, amely a nemzetközi mérési rendszerek megbízhatóságát helyezi fókuszába. Az új lapszám tanulmányai választ adnak olyan izgalmas kérdésekre, mint hogy mennyire megbízhatóak a nemzetközi korrupciós rangsorok, a hitelminősítő szervezetek értékelései és a nemzetközi versenyképességi rangsorok. A hónapban két konferenciáról tudósítottunk, hírt adtunk a Pénzügyi Szemle tanulmányait bemutató rendezvényről és az 57. Közgazdász-vándorgyűlésről is.


Fókuszban A MINŐSÍTÉSEK MINŐSÉGE - Itt az új Pénzügyi Szemle
Az új lapszám tanulmányai választ adnak olyan izgalmas kérdésekre, mint hogy mennyire megbízhatóak a nemzetközi korrupciós rangsorok, a hitelminősítő szervezetek értékelései és a nemzetközi versenyképességi rangsorok. Az elemzésekből megtudhatjuk, hogy miként felelhetnének meg jobban a nemzetközi tudományos standardoknak a hazai tudományos folyóiratok, mennyire működnek átláthatóan a szlovén önkormányzatok. Megismerkedhetünk a 2008-as válságról és az azt követő hiszterézisről szóló egyes elméletekkel, valamint a számviteli szakma fontos kérdéseivel.

Nemzetközi korrupciós rangsorok tudományos megbízhatósága
A tanulmány célja, hogy a korrupciót mérő rendszerek hitelességi, mérési és validitási kockázatainak beazonosításával választ adjon arra a kérdésre, a mérések megbízhatók-e, az általuk alkalmazott módszertan lehetővé teszi-e tudományos következtetések levonását. A szerzők a szakirodalom és a nemzetközi korrupciós rangsorok - köztük a legnagyobb hatással bíró Corruption Perception Index részletes elemzése alapján megállapítják: a vizsgált mérőeszközök nem felelnek meg a mérésekkel szemben támasztott tudományos standardoknak, így nem alkalmasak az egyes országok összehasonlítására, tudományos következtetések levonására, illetve a közpolitikai döntések megalapozására.

Konferenciák

A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel - Konferencia összefoglaló
Mennyire megbízhatóak a nemzetközi mérési rendszerek és milyen mértékben képesek támogatni a kormányzati politikák kialakítását? - erre a központi kérdésre adott választ a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett konferencia, melyen a résztvevők megismerhették a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóiratban publikált tanulmányokat és további érdekes előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken nyerhettek betekintést a mérési rendszerek sajátosságaiba.

Mérési rendszerek és korrupció - Kerekasztal-beszélgetés
A Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett "A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" című konferencia zárásaként a résztvevők tartalmas kerekasztal-beszélgetés során vitatták meg a mérési rendszerekkel és a korrupcióval kapcsolatos legizgalmasabb kérdéseket.

Klímaváltozás és fenntarthatóság: a gazdaság kifehérítése hozzájárul a zöldítéshez
A gazdaság kifehérítése révén növekvő költségvetési bevételekből több juthat a gazdaság zöldítését szolgáló támogatásokra, fejlesztésekre is - hangsúlyozta Domokos László az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén megtartott előadásában, Nyíregyházán, miközben Matolcsy György arra mutatott rá, hogy a globális "gazdasági klímaváltozásra" új válaszok kellenek.