2022. február 04. 7:00

A világ államadósságai egy ábrán 

A koronavírus járvány korábban soha nem látott szintre emelte az államadósságokat világszerte, ami az emelkedésnek induló kamatokkal együtt nagyon aggasztó jövőképet fest, különösen a feltörekvő országok számára. 

A Visual Capitalist az IMF októberi globális felmérése - World Economic Outlook Report – alapján készített egy részletes ábrát az egyes országok államadósság/GDP rátáiról (lásd lent, nagyításhoz klikk a képre). Az ábrán középről kifelé haladva láthatóak az egyes országok, csökkenő államadósság/GDP mutatók alapján. Ez alapján a 2021 októberben elérhető adatok alapján Japán rendelkezik a legnagyobb államadóssággal, a GDP 256,9 százalékával, majd következik Szudán 210 százalékkal és Görögország 207 százalékkal. 

adossag_600


Magyarország államadóssága a GDP 76,6 százalékára rúgott a felmérés időpontjában, míg Szlovákiában 61,4 százalék, Lengyelországban 55,5 százalék, míg Csehországban 45 százalékot mértek.

A Visual Capitalist közgazdászai hangsúlyozzák, hogy a globális átlagos államadósság a pandémia alatt a GDP 99 százalékára ugrott, ami így, hogy a kamatlábak is emelkedésnek indultak, komoly kockázati tényezővé lépet elő. A fejlett világban ez még nem is jelent majd olyan súlyos problémát, hisz ezek az országok viszonylag alacsony kamatlábak mellett képesek finanszírozni az államadósságokat, a feltörekvő országok ugyanakkor komoly bajba kerülhetnek. Ők vélhetően nem fogják tudni elkerülni a súlyos megszorításokat és az ennek nyomán bekövetkező gazdasági visszaesést.

Az eredeti elemzés itt érhető el.