2022. január 28. 7:00

Így esett vissza a lakosság fogyasztási kiadása a vírusválság alatt

Az Eurostat kimutatása szerint a pandémia alatt soha nem látott mértékben esett vissza a lakosság fogyasztási kiadása az Európai Unióban. 

A 2020-as év minden tekintetben egyedülálló volt és számtalan soha nem látott gazdasági változást hozott. Az Eurostat friss elemzése bemutat egy újabb ilyen szélsőséges statisztikát: a lakosság fogyasztási kiadása minden egyes EU-tagországban visszaesést mutatott 2020 és 2019 közt, és átlagosan 8 százalékos lemorzsolódást mutatott az Európai Unióban. Ilyen mértékű mínuszt még sosem rögzítettek a statisztikusok az öreg kontinensen.

 

HHexp_600

 

A legnagyobb visszaesést Máltán mérték a szakemberek, ott a lakosság fogyasztási kiadása 22,2 százalékkal esett vissza, míg Horvátországban 16,2, Spanyolországban 15,8 százalék volt a mínusz. A legkisebb mértékű csökkenést Szlovákiában, Dániában és Litvániában jegyezték föl, sorrendben 2,3, 2,4 és 2,8 százalékkal. Magyarország, ahogy a fenti ábráról leolvasható, a kisebb visszaesést elszenvedők közt szerepel, 4,6 százalékos mínusszal.

Az eredeti elemzés itt érhető el.