Hírek

Íme a szakmák, melyeket nem fenyeget a robotizáció

2018. március 7. 11:28:39
A mesterséges intelligencia és az automatizálás az amerikai munkahelyek 6 százalékát, Európában pedig 4 százalékát veszélyezteti tíz éven belül. Vannak azonban olyan szakmák, amiket nem lehet robotokkal helyettesíteni, és biztosan túlélik a negyedik ipari forradalmat. Melyek is ezek pontosan?

A mesterséges intelligencia (AI) térhódításával kapcsolatban általában olyan borúlátó előrejelzések is napvilágra kerültek, hogy egyre többen már úgy választanak szakmát, hogy az időtálló legyen, vagyis az egyik legfőbb szempont, hogy a gépek ne tudják elvégezni helyettük majd a munkát.

Pánikra egyelőre semmi ok, becslések szerint 2026-ra az USA munkahelyeinek csupán 6 százalékát fogják a robotok átvenni, Európában pedig 4 százaléknyi munkahely lehet veszélyben.

A szakértők szerint robotokkal, számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, vagyis a betanított munkások feladatait fenyegeti veszély először. A kézügyességet, kreativitást, összetett döntéseket vagy szociális készségeket igénylő szakmáknál a gépek inkább kiegészítő eszközként jelennek meg.

Egy amerikai álláskereső portál adatai alapján közgazdászok szedték össze azokat a szakmákat, amelyeket (egyelőre) biztosan nem fenyeget a robotizáció és a mesterséges intelligencia.


A teljes cikket a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvashatja.