Hírek

Ismét fókuszban az áfacsökkentés

2018. február 27. 11:15:57
Nem gondolkodik általános áfacsökkentésben a kormány - erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban. Mint mondta: az elmúlt évek áfacsökkentéseinek hatását értékelni kell, mert úgy tűnik nem minden esetben érték el a kívánt hatást. Korábban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is azt hangoztatta: óvatosan kell bánni a forgalmi típusú adók csökkentésével, mert hosszú távon nem járnak a fogyasztói árak csökkenésével, viszont százmilliárdoktól eshet el a költségvetés.
Adócsökkentési pályán van a magyar gazdaság, ami alapvető versenyképességi cél, hiszen az arányaiban magas magyarországi adóterhelés komoly gátja az ország versenyképességének. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt: a kormány kitart a közterek fokozatos csökkentése mellett, de továbbra is inkább a fogyasztás, mint a jövedelmek adóztatását preferálják.

Ismét fókuszban az áfacsökkentés


A miniszter elmondta, folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, ahol lehet helye a kisebb áfának, de most csak célzott támogatásról, adócsökkentésről lehet szó. Az elmúlt évek áfacsökkentései között volt, amelyik elérte a hatását - például a sertés- és csirkehús vagy épp az internet áfacsökkentése -, de például a tojás- vagy a halpiacon az intézkedés kevésbé vitte lejjebb az árakat. Ebben a fél évben a korábbi intézkedések kiértékelése zajlik majd - mondta az interjúban Varga Mihály.

Az ÁSZ elnöke óvatosságra intett az áfacsökkentéssel kapcsolatban


Az áfacsökkentés dilemmájáról Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nemrég az Origónak adott interjúban. Kifejtette, hogy nem látjuk, hogy az áfakulcsokat miként lehet mérsékelni, mert nem igazolódott vissza, hogy ennek a csökkentését a fogyasztók élveznék. Látjuk, hogy azokban a termékcsoportokban, ahol áfacsökkentést hajtott végre a kormányzat a fogyasztói árak nem csökkentek, sőt egyes termékek esetében hosszabb távon emelkedés is tapasztalható - hívta fel a figyelmet Domokos László.

Ismét fókuszban az áfacsökkentés


Az ÁSZ elnöke korábban a Magyar Időknek azt mondta: az áfacsökkentés érzékeny dolog, csekélyebb változtatás is százmilliárdos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek. Arra pedig nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az embereknek kevesebbe kerülnének az érintett termékek. Ami viszont biztos, hogy ha az állam hatékonyan szedi be a forgalmi típusú adókat, akkor a feketegazdaság érezhetően csökken - szögezte le Domokos László.

Egyértelműen fehéredik a magyar gazdaság

Kifejtette: a korábbi 25 százalék körüli arányról a szürke-, illetve feketegazdaság aránya mára bizonyosan 20 százalék alá csökkent, ami egyben azt is jelenti, hogy közelítünk a nyugat-európai átlaghoz. Ebben pedig óriási szerepük volt az adóhivatal innovatív adóbeszedő módszereinek, így az online pénztárgépeknek és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszernek, az úgynevezett ekáernek - ismertette az ÁSZ elnöke.

Ismét fókuszban az áfacsökkentés


Meggyőződésem, hogy ezeknek a rendszereknek kettős hatásuk van - tette hozzá Domokos László. Egyrészt rendkívül hatékonyan szűrik ki azokat a gazdasági szereplőket, amelyek tisztességtelen úton járnak. Másrészt a tisztességesen adózó állampolgároknak és vállalkozásoknak biztonságot adnak, ezzel a közbizalmat is építik. Azt üzenik, hogy megéri becsületesnek lenni: a csalók nem juthatnak tisztességtelen előnyökhöz, miközben a legális szereplők újabb adócsökkentésben bízhatnak. Ez voltaképpen a fenntartható kifehérítés modellje - húzta alá az Állami Számvevőszék elnöke.