Hírek

Tudományos teljesítmény mérések a nemzetközi standardok tükrében

2019. szeptember 19. 12:48:39
Sasvári Péter a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett "a jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" című konferencián mutatta be az Urbanovics Annával közösen jegyzett tanulmányt, melyben a szerzők a nemzetközi katalogizáló adatbázisok követelményrendszereinek vizsgálata alapján javaslatokkal élnek annak érdekében, hogy a hazai tudományos folyóiratok jobban meg tudjanak felelni a nemzetközi tudományos közösség igényeinek.

Gyakori jelenség, hogy értékes kutatási eredményeinket a széles nemzetközi nyilvánosság helyett csak a helyi közösségünk olvassa, vagy a publikálás helyének szánt folyóirat nem rendelkezik weboldallal, esetleg képtelen időben megjelenni. A mai információrobbanás utáni világban, ahol az infokommunikációs eszközök sorban hidalják át az országok közötti távolságokat, a kutatási eredmények nemzetközi szintű publikálására van szükség, csakis így biztosítható, hogy a kutatási eredmények a lehető legszélesebb körben hasznosuljanak - mutatott rá előadásában Sasvári Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense.

A Pénzügyi Szemle 2019/3. lapszámában megjelent tanulmányban a szerzők az MTA IX. osztály tudományos bizottságainak hazai listás folyóiratait vetik össze a két legismertebb nemzetközi multidiszciplináris katalogizáló adatbázis, a Scopus és a Web of Science folyóirat kiválasztási folyamatának követelményrendszere alapján. A kutatók bíznak abban, hogy a nemzetközi katalogizáló adatbázisok követelményrendszerei jó példaként szolgálhatnak a hazai folyóiratok számára annak érdekében, hogy a nemzetközi tudományos közösség igényeihez jobban tudjanak igazodni, ezzel pedig jelentős mértékben növeljék versenyképességüket, olvasottságukat és idézettségüket - mutatott rá előadásában Sasvári Péter.

Tudományos teljesítmény mérések a nemzetközi standardok tükrében

Mindezek szellemében a szerzők javaslatokat is megfogalmaznak mind a négy minőségi kategória tekintetében, hogy miként lehetne megfelelni a nemzetközi tudományos igényeknek. A legfontosabbak - a teljesség igénye nélkül - a saját weboldal létrehozása és a pontos megjelenés maximum 3 hónapos késéssel. A saját, önálló weboldalon feltüntetendő adatok: az etikai kódex, a szerzői útmutató, a folyóirat küldetésnyilatkozata, az indexáltsági állapot, az ISSN-szám, a lektorálás formája. Ezen kívül a főszerkesztő és kapcsolattartó neve és elérhetősége, a szerkesztőségi tagok a kiadó neve és elérhetősége is segítik a folyóirat beazonosítását. Alapvető információ még a megjelenés gyakorisága és az Open Access feltüntetése - ismertette a legfontosabb javaslatokat Sasvári Péter.

A hazai kiadású lapoknak ezek alapján szükséges prioritásaikat felállítaniuk, mert az egyre növekvő nemzetközi tudományos piacon ezen követelményeknek való megfelelés mentén dől el egész szerkesztőségek fennmaradása - húzta alá az NKE docense.