2022. november 18. 9:00

A gázmotoros áramszolgáltatás üzleti lehetőségei az egészségügyi szektorban

A tanulmány a gázmotoros áramszolgáltatást, mint üzleti lehetőséget vizsgálja a magyar egészségügyi szektorban. A műszaki üzemviteli szimulációra és üzemeltetési cash flow kalkulációra alapozva a szerzők kimutatják, hogy az inflációs válság előtti költségek és energiaárak alapján az esettanulmányban szereplő beruházás 8,3-11,5 százalékos megtérülési rátát eredményez. A tanulmány emellett feltárja, hogy a realizált árkülönbség, a hőoldali bevételek, a termelési kihasználtság, az optimalizált üzemviteli működtetés, illetve a méretezés közül melyik, milyen mértékben van hatással a beruházásra, az üzemeltetésre, az üzleti modellre, valamint annak eredményességére. (Pénzügyi Szemle 2022/3.)

Vokony István - Sinkovics Bálint - Sőrés Péter Márk - Divényi Dániel - Szalmáné Csete Mária

A szünetmentes ellátást szavatoló üzemeltetési koncepciók hasznosítása korábban változó sikereket mutatott, a jelenlegi műszaki-gazdasági környezet, a kórházak villamosenergia- és hőenergia-igényének jellegzetes időbelisége a képet teljesen megváltoztathatja. A bemutatott szolgáltatáscsomag ugyanis, együttes megoldást kínál a megbízható és minőségi energiaellátás biztosítására, teljes egészében átalakíthatja a kórházak és energiaszolgáltatók kapcsolatrendszerét egy mindkét fél számára sikeres konstrukcióvá.

A kutatás összefoglalja, hogy milyen műszaki-gazdasági forgatókönyvek lehetnek, illetve, hogy ezek optimalizációjaként milyen szolgáltatásoknak van létjogosultsága. Egy konkrét esettanulmány keretében a szerzők bemutatják az egy-, két- és háromgépes konfigurációkat, illetve a gázmotor működésének műszaki szimulációs vizsgálatát, emellett áttekintik az üzemeltetési kérdéseket és a projekt költségszerkezetét, valamint ismertetik az üzemkövetés matematikai modelljét és szimulációs elemzését.

Abra_belso


A tanulmány értékeli a szünetmentes tápellátás üzleti modelljeinek több tényezőtől való függését, beleértve az árréseket, a hőenergia-bevételt, és az éves felhasználási tényezőket, így sorra veszi a beruházás megtérülését befolyásoló tényezőket, kiszámolja a várható megtérülési mutatókat, illetve egy részletes szolgáltatáscsomagot javasol a kórház és a hálózatüzemeltető közt.

A tanulmány legfőbb következtetése az, hogy a kiinduló feltételekkel kedvező megtérülés várható, a gázmotoros áramszolgáltatás üzleti lehetőségei pedig ígéretesek. A projekt pozitív cash flowja az üzemeltetés alatt stabil, a szcenáriók eredményei kedvezőek piaci árszint esetén: alapdíjjal 11,0–11,5 százalékos a beruházás belső megtérülési rátája, de alapdíj nélkül is kedvező, 8,3 százalékos érték adódik. További fontos következtetés, hogy az egy-, két- és háromgépes megoldások között nincsenek jelentős különbségek a megtérülési mutatók tekintetében, egyéb üzleti szempontok alapján azonban mégis a háromgépes kialakítás a leginkább kedvező.Vokony István a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, Sinkovits Bálint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa, Sőrés Péter Márk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanársegéde, Divényi Dániel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, Szalmáné Csete Mária a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.