2021. augusztus 19. 7:00

A szerencsejáték-kötvénybefektetések sorsolás utáni hatása a nemesfémhozamokra

A tanulmány célja, hogy tesztelje, milyen hatással van a pakisztáni szerencsejáték-kötvények piacáról az arany- és ezüstpiacra irányuló pénzáramlás az ilyen kötvények sorsolásakor. Az elemzéshez kiválasztott adatok 2007 júliusa és 2019 júniusa közöttiek, és magukban foglalják az arany- és ezüstpiacok hozamait. Az adatokat eseménytanulmánnyal teszteltük, és AR-, AAR- és CAR-számítások is készültek. Az AR- és a CAR-számítások nem támasztották alá azt a két hipotézist, amelyek azon alapultak, hogy jelentős értékeket találtak mind a sorsolás előtti, mind a sorsolás utáni adatokban, annak érdekében, hogy ki lehessen zárni a szerencsejáték-kötvények piacáról az arany és az ezüst piacára történő pénzáramlás hatását. Az AAR-eredmények pedig ekként jelentéktelenek voltak, így megerősítve mindkét hipotézis elvetését. Így, a kutatás eredményei egyik hipotézist sem igazolták, melyek szerint a szerencsejáték-kötvények sorsolási napjain különbőznek a hozamok az arany- és az ezüstpiacon. Bár az eredmények nem igazolták a hipotéziseket, a megállapítások alapján a jogalkotók számára javasolható, hogy megfelelő és átlátható dokumentációval több pénzre lehetne szert tenni ebből a viszonylag olcsó forrásból, ami tisztábbá tenné a gazdaságot. (Pénzügyi Szemle 2021/2.)

Malik Ghulam Shabbir Rabbani - Babar Zaheer Butt

A jelen tanulmány azon a Hatékony Piaci Hipotézisen alapult, hogy az új információkra a piaci szereplőknek reagálniuk kell, habár válaszaik mintája és üteme eltérhet egymástól. Tekintettel arra, hogy ez jóval idő előtt nyilvánosan ismert jelenség volt, a piaci szereplők meghatározott reakciómintáira számítottunk, amelyet bizonyos mértékben meg is erősítettek az eredmények.

A jelenséget eseménytanulmány segítségével teszteltük. Az AR-, a CAR- és az AARértékeket kiszámítottuk, és mind a három számítás eltérő mintát mutatott. Az AR esetében a sorsolás utáni napok jelentős eredménye azt mutatja, hogy a készpénz rövid ideig tartó rendelkezésre állása a piacon hatással volt az arany és az ezüst piacára, azonban a sorsolás előtti napok jelentős eredményei ahhoz a feltételezéshez vezettek, hogy azok a tapasztalt befektetők, akik ismerik a sorsolások dátumát és azok hatását a hozamokra, hajlamosak voltak idő előtt cselekedni annak érdekében, hogy learassák a pozitív eredményeket. A CAR szinte ugyanolyan volt, mint az AR, ezért az értelmezés igaz arra is. Az AAR azonban mindkét piacon teljesen eltérő eredménymintát mutatott. Az arany és az ezüst esetében egyik címlet és év sem mutatott jelentős eredményt. Ezért az eseménytanulmány eredményei alapján a H1 és H2 nincsenek alátámasztva.

 

abra_belso


Az eredmények általános következtetése ugyan kifejezetten nem támasztja alá egyik hipotézist sem, azonban a rövid idő alatt generált likviditás által keltett hatás mértéke elegendő ahhoz, hogy a kormányt arra ösztönözze, hogy (még jobban) dokumentálja a befektetéseket az összes vizsgált piacon annak érdekében, hogy a nyilvántartások tartalmazzák a jövedelemforrást, és hogy racionalizálja a tranzakciók/befektetések adózását. Ha az eddig forgalomban lévő egyes címletek mennyisége és a tényleges beváltás vagy kibocsátás tényleges adatai ismertek lettek volna, akkor a jelen tanulmány is sokkal világosabb és konkrétabb lett volna az egyes címleteknek a három vizsgált piacra gyakorolt hatása tekintetében.

Még sok további kutatásra lenne lehetőség, amelyek kiterjedhetnének az árupiac más eszközeire, a bankbetétekre stb. A kutatók azzal is tovább finomíthatnák a tanulmányt, ha meghatároznák a sorsolás után a szerencsejáték-kötvények beváltása és ezen kötvények által generált likviditás pontos összegét. További kutatások végezhetők annak érdekében, hogy az azonos címletű, jegyzett szerencsejáték-kötvényre gyakorolt vagy az ilyen kötvény által keltett hatásokat találjanak.Malik Ghulam Shabbir Rabbani a Riphah International University egyetemi oktatója, Babar Zaheer Butt a Tohoku Egyetem posztdoktori tudományos munkatársa 

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.