2021. november 02. 8:00

Hogyan csinálják? Központi szerződő felek és klíringházak letétszámítási módszereinek összehasonlítása

A klíringházak és a központi szerződő felek a pénzügyi piacok egyik fontos pillérévé váltak, megkönnyítették ugyanis az értékpapírral és a származtatott ügyletekkel való kereskedést a tőzsdéken és a tőzsdén kívüli piacokon azáltal, hogy a vevő és az eladó közé beléptek harmadik félként. Az irodalomban és a gyakorlatban is a klíringház és a központi szerződő fél fogalmát szinonimaként használják, de van különbség a két fogalom között. A tanulmány ezen intézmények alapbiztosíték-számítási módszertanára összpontosít, és hangsúlyozza a kettő között fellelhető eltéréseket. Az eredmények azt mutatják, hogy bár ugyanazt a kockázatot ragadja meg a két infrastruktúra számítási módja, a klíringházak alapbiztosíték-követelménye a prociklikusság és a cash flow kezelése szempontjából jobban teljesít, azonban a központi szerződő fél módszertana prudenciális szempontból erősebbnek bizonyul. (Pénzügyi Szemle 2021/3.)

Friesz Melinda - Váradi Kata

Eredményeink azt mutatják, hogy a letéti egyenleg tőzsdei margin (klíringházak által alkalmazott marginszámítás vagy kszf-margin és a központi szerződő felek által alkalmazott marginszámítás) nagyon különböző letéti egyenlegeket eredményezhet annak ellenére, hogy az alapletét-követelmények számítása ugyanúgy történt.

 

abra_ belso


Egy 1000 realizációból álló szimuláció alapján a legfőbb eredmény, hogy a pénzmozgásokat és túlfedezést illető mindennapi likviditáskezelési szempontból a tőzsdei margin a klíringtagok számára jobb. Ráadásul a tőzsdei margin prociklikussági szempontból is jobbnak bizonyult. Mindazonáltal az átfogó eredmények azt mutatják, hogy a kszf-margin modellje prudencia szempontjából jobb volt. Nevezetesen, sokkal jobban teljesített az utóteszten, tehát prudenciális szempontból magasabbra sorolható.

E témát illetően javasolt jövőbeli kutatás e kérdés vizsgálata prociklikusságot mérő mértékekkel.Friesz Melinda a Budapest Corvinus Egyetem PhD-hallgatója, Váradi Kata a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense 

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.