2021. július 05. 14:00

Spórolj és óvd a környezeted egyszerre!

Minden háztartásban jelentkeznek különböző rezsikiadások, ezek azonban kis odafigyeléssel csökkenthetők. A rezsi mértéke ugyanis energiafelhasználásunkat tükrözi, melyet a háztartási gépeink működése generál. Ezen eszközök energiaigénye azonban visszafogható, ha odafigyelünk, hogy a vásárlásnál minél energiahatékonyabb berendezéseket válasszunk. A hab a tortán, hogy az energiafelhasználásunk mérséklésével hozzájárulunk a környezetünk és a gazdaságunk védelméhez is.


De miért fontos szempont az energiahatékonyság? 


Az éghajlatváltozás korunk legnagyobb kihívását állítja elénk. Ha nem sikerül enyhíteni a folyamatot és hatásait, akkor Földünk minden élőlényének – beleértve az embereket is – szembe kell néznie olyan következményekkel, melyek nem csak a jelenlegi életminőség romlásához, hanem létbizonytalansághoz is vezethetnek.

Ennek elkerülése érdekében több lépést is meg kell tennie az emberiségnek, melyek közül az egyik legfontosabb az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a csökkentése. Ehhez a mi energiafogyasztásunk mérséklése nagyban hozzájárul, hiszen az Eurostat adatai szerint 2018-ban a háztartások energiafogyasztása Európában a végső energiafogyasztás 26,1%-át tette ki, mely jelentős arány. Ha olyan berendezéseket vásárolunk, melyek kevesebb energiát fogyasztanak egy adott teljesítmény mellett, mint versenytársaik, akkor javítjuk háztartásunk energiahatékonyságát, ezzel pedig végső soron hozzájárulunk az üvegázhatást okozó gázok kibocsátásának redukálásához.

Energiafogyasztásunk csökkentése a gazdaságunk szempontjából is fontos. Magyarország az energiafelhasználásának kevesebb, mint felét képes megtermelni, így a többit importálni kényszerülünk (a KSH adatai szerint 2020-ban 1 094,8 PJ primer energiahordozót felhasználása mellett csupán 443,2 PJ energiát termeltünk). Ha kevesebb energiát használunk, mérsékelhetjük az import szükségletet, ezáltal pedig hozzájárulhatunk Magyarország energiafüggőségének mérsékléséhez.  

Hogyan tudjuk kiválasztani a megfelelő energiahatékonyságú eszközöket?

Az Európai Unió is felismerte, hogy mennyire fontos ilyen módon is csökkenteni az energiafogyasztást, hiszen a felhasznált energia forrása nagyrészt nem megújuló forrásból származik (80,5%). Így a vásárlók tájékoztatásának érdekében bevezették az energiacímkéket, melyek a hasonló termékeket energiahatékonysági osztályokba sorolják, tehát azok összehasonlíthatóvá válnak. 7 kategóriát különböztetnek meg A-tól G-ig, melyek közül az „A” jelzi a leghatékonyabb, „G” a legrosszabb hatékonyságú eszközöket. Szerepel a címkén a termék becsült, éves (vagy 100 működési ciklusra vetített) energiafogyasztása is, tehát az összehasonlítás során azt is mérlegelhetjük, hogy megközelítőleg mennyi energiát spórolunk egy jobb besorolású termékkel.

cekkbe_belso_1

Forrás: Eurostat


Az Eurostat európai háztartás energiafogyasztását bemutató ábrájából jól láthatjuk, hogy megközelítőleg melyek azok a tevékenységek, melyek az energiafogyasztásunk jelentősebb részét teszik ki. Látszik, hogy a fűtés az EU-ban is messze a legtöbb energiát igényli, ehhez képest Magyarországon még az unión belül is az egyik legmagasabb ez az érték (71.7 %). Ebből az következik, hogy a fűtőberendezésünk energiafogyasztása különösen is fontos, emellett azonban a többi elemre is megéri odafigyelni.

Több fronton is hatékonynak bizonyulnak a címkék

A címkék nem csak nekünk segítenek, hanem a gyártókat is ösztönzik, hogy minél környezettudatosabban, minél hatékonyabb eszközöket tervezzenek. Ez azért is fontos szempont, mert egy adott termék hatása a környezetre nagyjából 80%-ban a tervezési fázisban dől el, legyen szó annak gyártásáról, működéséről, vagy a leselejtezését követő feldolgozásáról.

1994-ben vezették be az energiacímkéket a hűtőszekrényekre, és azóta a hűtők energiaigénye 60%-kal csökkent. A 2010-ben frissített energiacímkéket ismét leváltották 2019-ben, így 2021-től már az új szabvány szerinti osztályozást láthatjuk az üzletekben több termékcsoport esetén is, mely szerint nincs többé A+, A++ és A+++ kategória. Egy eddig A+++ kategóriájú termék akár még a D kategóriába is visszakerülhet az új szabvány szerint, tehát ne essünk pánikba, ha egy üzlet kínálatában az új címke osztályozás szerint esetleg csak C és B kategóriájú termékeket találunk.

cikkbe_belso_2

Forrás: Európai Számvevőszék


Az energiafogyasztási címkék főként a termék energiatakarékosságára vonatkoznak, de a kategóriák követelményei más jellemzőkre is vonatkozhatnak. Ilyen lehet például a mosógépek vízfogyasztása, vagy a világítástechnikai termékek tartóssága. Ezek az információk is feltüntetésre kerülnek a címkéken, így érdemes ezekre is odafigyelni, hogy a környezetünkre – és a pénztárcánkra – nézve a lehető legkedvezőbb döntést hozzuk.

 

Ön tudja, hogy mikor van a túlfogyasztás napja? Tudja, hogy melyek az energiavámpír eszközök az otthonában?
Tegye próbára tudását (vagy szerencséjét) az alábbi kvízünkkel