2017. május 13. 9:59

Tovább a fenntartható fehérítés útján

Elismerően ír a magyar gazdaság fehéredéséről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) napokban közzétett jelentése. Az IMF üdvözli az adóigazgatás reformja kapcsán elért eredményeket: a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását. Az adórendszer és a központi költségvetés bevételi oldalának stabilitását a 2018-as költségvetési törvénytervezetről pénteken közzétett számvevőszéki vélemény is visszaigazolta, az ÁSZ ugyanis a tervezett bevételeket 100 százalékban megalapozottnak minősítette. Mindez azt mutatja, hogy beindult a "fenntartató kifehérítés" spirálja - amiről a Pénzügyi Szemle Online-on többször is írtunk.

Horváth Bálint

Magyarországon belül a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintosra teszik. Mindez azt mutatja, hogy további lehetőségek rejlenek a gazdaság folyamatos kifehérítésében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága 2017. május 10-én megtárgyalta és közreadta az IMF Alapokmány IV. cikkelye szerinti - ez év február-márciusában Budapesten lefolytatott - gazdaságpolitikai konzultáció megállapításait tartalmazó szakértői jelentést.

A teljes terjedelemben itt olvasható jelentés megállapítja, hogy az elért eredményeket egyaránt elősegítette a támogató gazdaságpolitika, az európai uniós források magas szintű felhasználása, valamint a kedvező külső környezet is.

A dokumentum méltatja az adófizetési fegyelem javítása terén elért eredményeket és a költségvetési bevétel további növelése érdekében a mentességre jogosító tételek számának csökkentését javasolja. Mindemellett az IMF üdvözli a magyar gazdaság folyamatos fehéredését.


Az Állami Számvevőszék folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetési és makrogazdasági folyamatok alakulását, és Domokos László, az ÁSZ elnöke már 2016-ban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a "fenntartható kifehérítés" lehet a magyar gazdaságpolitika legfőbb célja. Erről a témáról itt olvashat egy részletes összefoglaló cikket.

A magyar adórendszer folyamatairól és fehéredéséről itt olvashat el egy, a Pénzügyi Szemle Online-on megjelent friss interjút.

Az Állami Számvevőszék 2017. május 12-én hozta nyilvánosságra a 2018-as költségvetési törvénytervezetről szóló véleményét. Az ÁSZ megállapította, hogy a jövő évi büdzsé tervezete megalapozott és hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához.

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a 2018-as költségvetési törvényjavaslat bevételi előirányzatai teljes körűen (100%) megalapozottak. Ez jelzi az adórendszer stabilitását is.

Az ÁSZ költségvetési véleményéről ide kattintva részletes is olvashat. Az ÁSZ Hírportál cikkében az adórendszer szerkezetének alakulását egy ábra szemlélteti, amelyből megfigyelhető a fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek jelentős növekedése. Az ÁSZ Véleményét teljes terjedelemben itt érheti el.