2019. december 31. 12:54

Ez történt 2019 decemberében

Az év utolsó hónapjában megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, melyben olyan fontos kérdésekről olvashatunk, mint hogy hogyan függ össze a gazdasági növekedés és a hitelezés, milyen tényezők hatnak a hazai egészségpénztárak tőkéjére, illetve a fejlődő országokban a kormányzat és intézmények milyen szerepet játszanak a jövedelemelosztásban. Ezen túl három érdekes elemzést publikáltunk a hónap során, melyek az áfabevételek alakulását és a fenntartható kifehérítés folyamatát, a kutatás-fejlesztésre szánt közpénzek hatékonyságát mutatták be, és azt, hogy mit adott a vezetéstudomány számára a Mindenki című, Oscar-díjnyertes, magyar kisjátékfilm.

Fókuszban az elosztási rendszerek hatásai - megjelent az új Pénzügyi Szemle
Az új lapszám fókuszában olyan fontos kérdésekről olvashatunk, mint hogy hogyan függ össze a gazdasági növekedés és a hitelezés, milyen tényezők hatnak a hazai egészségpénztárak tőkéjére, illetve a fejlődő országokban a kormányzat és intézmények milyen szerepet játszanak a jövedelemelosztásban. A disputa rovat a nyugdíjrendszer és gyermekvállalás témakörében két eltérő véleményt mutat be, egy tanulmány pedig az állami tulajdonú gazdasági társaságok megfelelőségi ellenőrzéséről szól.

A gazdasági növekedés és a hitelezési volumen összefüggésének empirikus elemzése Magyarországon
A tanulmány vizsgálatának középpontjában az a kérdésfeltevés áll, hogy milyen tényezők határozzák meg a gazdasági növekedés ütemét és ezen okok között milyen helyet foglal el a hitelezés. A fő cél a hitelezés és a gazdasági növekedés közötti elméleti háttér bemutatása, amelyet a tanulmány empirikusan is elemez Magyarország esetében az 2000-2017 közötti időszakra vonatkozóan. A vizsgált időszakban a szerzők szignifikáns kapcsolatot találtak a magánszektor és az államháztartás hitelállományának növekedése és a kibocsátás növekedése között. Az empirikus elemzés alapján a vizsgált változók közül a bázishatás mellett a német gazdasági növekedés, a recesszió bizonyult szignifikánsnak.

Tóth Balázs - Csiki Máté - Kiss Gábor Dávid: A hazai egészségpénztárak tőkéjének vizsgálata - a nullaközeli kamatlábak világában
Tanulmányunkban az egészségpénztárak tőkéjére ható tényezőket vizsgáltuk. A minta az 1998 és 2018 közötti időszakra terjed ki, az éves gyakoriságú adatok valamennyi egészségpénztárat magába foglalják. A specifikus modellek szerint a taglétszám, a kötvénypiaci hozamok és a várható élettartam pozitív hatást generál az egészségpénztárak tőkefelhalmozására, ellenben az elérhető információk akár csökkenthetik is a befektetési kedvet.

Elemzések

A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés kulcsa - ÁSZ-elemzés
Mintegy 30%-kal nőttek a központi költségvetés általános forgalmi adóból származó bevételei 2014-2018. között - világít rá az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az áfabevételek folyamatos növekedésében meghatározó szerepet játszottak a célzott gazdaságfehérítő intézkedések (pl. online pénztárgépek, EKÁER bevezetése), illetve a keresetek növekedéséből következően a háztartások fogyasztásának bővülése. A gazdaságfehérítő intézkedések hatására - a 2013. évi 22%-ról - 2018-ra 9%-ra csökkent az úgynevezett áfarés, ami az áfacsalások jelentős visszaszorulását mutatja. Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy az áfakulcs csökkentése az elemzett termékcsoportok mintegy felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat, ezért a további áfacsökkentés átgondolt értékelése szükséges.

A kutatás-fejlesztésre szánt közpénzek és hatékonyság? - Fontosabb, mint gondolnánk
Miért nélkülözhetetlen a hatékonyság a kutatás-fejlesztés területén? Hogyan térülhetnek meg a magyar gazdaság és társadalom számára a befektetett adóforintok? Cikkünkben ezekre világítunk rá.

Mit tanulhatunk az integritásról a Mindenki című, Oscar-díjnyertes, magyar kisjátékfilmből?
A vezetéstudomány sokat tanulhat azokból a művészeti alkotásokból, amelyek egy-egy vezetési szituációt életszerűen és élesen világítanak meg. Ilyen a "Mindenki" című, Oscar-díjnyertes, magyar kisjátékfilm is, amely a szervezeti integritás hiányának, majd az integritás megteremtésének szinte esettanulmányszerű, de nagy művészi erejű ábrázolása. A film katartikus erővel mutatja be, hogy az integritás, azaz a teljesség és a tisztaság nemcsak jó, de szép is.