2020. december 31. 8:00

Ez történt 2020 decemberében

Decemberben megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, melynek fókuszában a gazdasági/pénzügyi kockázatok és a fenntarthatóság áll. A hónap során publikáltuk az Ász elnökével készült interjút, továbbá beszámoltunk az ÁSZ elemzéseiről, melyek az Európai Unió utófinanszírozási gyakorlatának kihívásaival, a külkereskedelem és a gazdaság növekedésének összefüggéseivel, a lakossági állampapír-befektetésekkel, a pénzügyi kultúra képzések eredményességével és az adócsökkentés válságkezelő hatásaival foglalkoztak.

Fókuszban a gazdasági/pénzügyi kockázatok és a fenntarthatóság - Megjelent a Pénzügyi Szemle
Az új lapszám fókuszában a gazdasági/pénzügyi kockázatok és a fenntarthatóság áll. Megismerhetjük az időkori döntéshozatal és a kockázati preferenciák pénzügyi hatásait, a központi szerződő felek piacon betöltött szerepét, az USA gazdaságpolitikai bizonytalansága és a BRIC-országok geopolitikai kockázatának kapcsolatát, valamint Törökország fiskális sebezhetőségének mértékét. Tanulmányainkban az érdeklődők olvashatnak arról, hogy miképpen változtak 2016 óta a pénzügyi kultúra képzések, mi a digitális szolgáltatási adó szimbolikus jelentősége és annak gyakorlati következményei, melyek az egyszerűsítési lehetőségek a visegrádi országok személyi jövedelemadó-rendszereiben.

Interjú Domokos Lászlóval: Lehetőségek és módszertani változások a pandémia idején
A szabálykövetés és a rendezettség támogatása tanácsadás keretében -foglalhatnánk össze egy mondatban az Állami Számvevőszék 2020-as évének meghatározó irányát. A pandémia okozta kihívásokat az ÁSZ fejlődési lehetőségként fogja fel, és olyan módszertani fejlesztések indultak el évközben, melyekkel nemcsak az ellenőrzési lefedettség volt jelentősen növelhető, hanem a korábban nem ellenőrzött, közpénzt, közvagyont használó szervezetek értékelése is lehetővé vált. Az ÁSZ törvényben meghatározott tanácsadói tevékenységet új elemként a jelen idejű monitoring ellenőrzések támogatják. Interjúnkban Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét az ellenőrzési kihívásokról, valamint az ehhez kapcsolódó módszertani fejlesztésekről kérdeztük.

ÁSZ-elemzések, kutatások

Az Európai Unió utófinanszírozási gyakorlatának kihívásai
Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő hét éves költségvetéséről. Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bírnak az európai uniós támogatások. A beérkező források nemcsak a gazdasági növekedésre, hanem a központi költségvetés likviditási helyzetére is hatást gyakorolnak. Az Állami Számvevőszék elemzései rámutattak ugyanakkor, hogy az elmúlt években az uniós támogatások Európai Bizottsággal történő utólagos elszámolása a központi költségvetés számára jelentős finanszírozási kihívást jelentett.

dr. Nagy Judit - dr. Pulay Gyula: Hogyan járult hozzá a külkereskedelem a gazdaság növekedéséhez?
2013 és 2019 közötti időszakban a magyar export növekedésének üteme minden évben meghaladta a világkereskedelem bővülésének mértékét. Az export-versenyképesség javulása elsősorban annak volt köszönhető, hogy a magyar gazdaság növekvő mértékben kapcsolódott be a globális értékláncokba. Ezek működését azonban a világjárvány súlyosan érintette. A világkereskedelem sérülékenységének mérséklését szolgáló intézkedések várhatóak, amelyekhez célszerű hozzáigazítani a magyar külgazdasági stratégia prioritásait.

Ösztönözni kell a lakossági állampapír-befektetést
Az államadósság-kezelés csökkentette Magyarország sérülékenységét - erre mutatnak rá az Állami Számvevőszék elemzői. Mint írják: az államadósság-kezelés eddigi lépései, valamint a magyar gazdaságpolitika eredményessége és a költségvetési politika stabilitása jelentősen mérsékelték az államadóssággal összefüggő kockázatokat. Így a COVID-19 világjárvány gazdasági hatásainak következtében 2020-ban és 2021-ben várhatóan számottevően emelkedő államadósság biztonságosan finanszírozható lesz, amennyiben a nemzetközi pénzpiacokon a pénzbőség fennmarad. Az ÁSZ elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy 2012 és 2019 között a hazai és a lakossági állampapír értékesítés volumennövekedésének köszönhetően jelentősen mérséklődött a finanszírozási kockázat. A jelenlegi helyzetben pedig tere van a lakossági állampapír-befektetés további ösztönzésének.

Dr. Németh Erzsébet: Pénzügyi kultúra képzések, 2016-2020: háromszorosára nőtt a résztvevők száma
Az elmúlt négy évben háromszorosára nőtt a lakosság pénzügyi kultúráját fejlesztő programokban résztvevők száma - többek között erre is rávilágít az Állami Számvevőszék kutatása, amely átfogó képet ad az állampolgárok pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó kezdeményezésekről. Az ÁSZ elemzői rámutatnak, hogy a hazai pénzügyi kultúra infrastruktúra sok tekintetben fejlődött, számos állami kezdeményezés indult el és valósult meg. Kiderült ugyanakkor az is, hogy a képzések minőségbiztosítottsága érdemben nem javult: a tematikák, akkreditált tananyagok alkalmazása és elérhetősége, valamint a képzések eredményességének mérése továbbra sem jellemző. Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a COVID-19 világjárvány gazdasági és társadalmi következményei rendkívül élesen jelzik a pénzügyileg sérülékeny csoportok képzésének szükségességét, pénzügyi tudatosságuk, illetve biztonságuk erősítését

ÁSZ: Az adók csökkentése segíti a válságból való kilábalást
A hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és fenntartható kifehérítés folytatása nagyban hozzájárulhat a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz - erre hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az ÁSZ elemzői rámutatnak: a kormányzati stratégiák már 2010-től célul tűzték ki a bonyolult és túlszabályozott adózási és adóbeszedési rendszer megújítását, az adórendszer egyszerűsítését, az adózók adminisztratív terheinek csökkentését, az adóterhek mérséklését, illetve a feketegazdaság visszaszorítását. A magyar gazdaság kiemelkedő mértékű fehéredése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét támasztja alá. Az ÁSZ elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az adópolitikának továbbra is az adózási terhek csökkentésére, az adóigazgatási eljárások szolgáltató jellegének növelésére, továbbá az adóadminisztráció egyszerűsítésére kell fókuszálnia. Az így meghozott intézkedések keresletnövelő hatást okozhatnak a gazdaságban, amely fokozhatja a gazdasági növekedést és erősítheti Magyarország versenyképességét.