2020. február 29. 8:00

Ez történt 2020 februárjában

Februárban három konferenciát is tartott az ÁSZ, melyeken az állami vállalatok integritás helyzetéről, a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséről és a családok pénzügyi biztonságának erősítéséről, továbbá a nem állami fenntartású oktatási és szociális intézmények ellenőrzéséről kaphattak képet a résztvevők. A hónapban első ízben jelent meg a Pénzügyi Szemle folyóirat különszáma, mely a közszféra teljesítményének mérését és menedzselését helyezte fókuszába. Mindezeken túl publikáltuk az ÁSZ elemzését a közszféra belső ellenőrzési tevékenységének helyzetéről.

Fókuszban a teljesítmény mérése és menedzselése a közszférában - Itt a Pénzügyi Szemle különszáma
Az új lapszám fókuszában a teljesítmény mérésének modelljéről, a teljesítménymenedzsment fő területeiről találnak tanulmányt. Bemutatásra kerül a közpénzügyi gazdálkodás makrogazdasági teljesítmény mérésének lehetséges módjai, valamint ismertetjük a közösségi tulajdonú (nem pénzügyi) gazdasági társaságok fenntarthatóságának vizsgálatát. A lapszám emellett tartalmazza szerzőnk véleményét az Etikus közgazdaságtan című könyvről.

Konferenciák az ÁSZ szervezésében

Állami vállalatok és korrupció - Integritás szemináriumot tart az ÁSZ
Immáron hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék, melynek fókuszában az állami vállalatok korrupció elleni védettsége áll, kiegészülve a politikai pártokat érintő ellenőrzési tapasztalatokkal. Az ötnapos rendezvényen összesen 22 ország 45 számvevőszéki szakértője vesz részt. A hétfői nyitókonferencián öt előadást hallhattak a résztvevők, továbbá átadásra került a 2020-as Solidus-díj, amit idén Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke kapott.

Pénzügyi tudatosság és biztonság - Econventio-konferencia
Kilencedik alkalommal került megrendezésre az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös évértékelő konferenciája, melynek középpontjában a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése és a családok pénzügyi biztonságának erősítése állt. A konferencián az Állami Számvevőszék elnöke és Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja együttműködési megállapodást írt alá.

Konferencia: Fókuszban a nem állami fenntartású oktatási és szociális intézmények
A nem állami fenntartású oktatási és szociális intézmények működését, szabályozását és ellenőrzését mutatták be az Állami Számvevőszék "Jó gyakorlatok" szeminárium sorozatában megtartott "Fókuszban a nem állami fenntartású oktatási és szociális intézmények" című konferencia előadói.

ÁSZ-elemzés

Benedek Mária: ÁSZ-elemzés a közszféra belső ellenőrzési tevékenysége helyzetének értékeléséről
A közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata - erre a következtetésre jutott elemzésében az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ a közszféra belső ellenőrzési tevékenysége helyzetét értékelte a 2015-2018. évi számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai alapján. Az ÁSZ elemzése feltárta, hogy a belső ellenőrzés meghatározó arányban - az intézmények 90,7%-ánál és az önkormányzatok 96,7%-ánál - nem működött hatékonyan, így nem teremtett világos döntési helyzetet az első számú vezetők számára.