2021. szeptember 15. 7:00

A digitális fejlesztésen múlik most a gazdasági helyreállás

A katasztrofális 2020-as évet követően lassan talpra áll a világgazdaság. Vannak országok, amelyek a koronavírus-járványt is jól vészelték át, és most még nagyobb tempóra kapcsoltak. Egy friss elemzés, melyet a Növekedés.hu cikke idéz, öt kontinensen hat, teljesen eltérő fejlettségű és hátterű ország példáján keresztül mutatja be a kitörési pontokat.

A tavalyi 4,3 százalékos átlagos globális visszaesés ellenére  néhány érdekes példa mutatja, hogy a digitális fejlesztésekre gyorsan átálló országok jöhetnek ki hamarabb a válságból: az ozy.com összeállítása hat - teljesen eltérő hátterű - gazdaság példáján keresztül mutatott be példákat.

A világ vezető digitális országa, Észtország szinte már a felhőben él. Az emberek digitálisan adóznak, szavaznak, egy szóval az egész életet áthatja a nyitottság: a külföldről érkező munkaerő digitális vízumot kap, amely egy évig érvényes, egy vállalkozás regisztrálása alig néhány napot vesz igénybe. E nyitottságnak köszönhetően Észtország a startupok Mekkája, ezt használja ki például a Skype, a Wise és a Taxify. 

Az innovatív gazdasági szerkezetnek köszönhetően a tavalyi járvány idején az észt iskolák 87 százaléka digitális oktatással vészelte át a nehéz napokat, idén pedig már az első negyedévben is 5,4 százalékkal nőtt a gazdaság.

El Salvador sokat kritizált populista elnöke, Nayib Bukele a közelmúltban egyetlen huszárvágással agrárországból huszonegyedik századi pénzügyi vezető állammá akarja emelni a közép-amerikai országot. Az év elején aláírt törvény értelmében a világon első országként törvényes fizetőeszközzé tették a bitcoin. A kriptovalutával végrehajtott tranzakciók ingyenesek lesznek, és kétszáz ATM telepítésével szeretnék a lehető legjobban integrálni a gazdaságba a bitcoint.

Bukele az ország geotermikus energiakészletét felhasználva szeretne a globális kriptobányászat egyik fontos szereplőjévé emelni az országot. 

A Növekedés.hu elemzése teljes egészében ide kattintva érhető el.