2022. január 12. 7:30

A második világháború óta nem vett fel ennyi új adósságot a világ

Adóssághegyek halmozódtak fel a járvány következtében elszálló államháztartási hiányok és hitelprogramok következtében, ilyen eladósodási hullámra a második világháború óta nem volt példa – idézi az IMF elemzését a Növekedés.hu. 

A második világháború óta nem nőtt olyan tempóban a világ eladósodottsága, mint 2020-ban. Hogy kezelni tudják a helyzetet, a politikai döntéshozóknak nagyon keskeny mezsgyén kell egyensúlyozni, hogy megtalálják a gazdaság kilábalásához vezető helyes utat a magas adósság és a növekvő infláció mellett – írja az IMF-Blogon megjelent cikkében Vitor Gaspar, Paulo Medas, és Roberto Perrelli, a valutaalap közgazdászai.

A második világháború óta 2020-ban ugrott a legnagyobbat egy év alatt a világ eladósodottsága:az egészségügyi válság és a mély recesszió következtében a globális adósság 226 ezer milliárd dollárra nőtt. 

Abra_imf_belso


Ebben az évben sem sokkal jobb a helyzet, hiszen most a kormányoknak a rekordmagas állami és magánadósság-szintek, valamint növekvő infláció mellett kell megküzdeniük az új vírusmutációkkal. Az IMF legfrissebb adatai szerint 2020-ban a globális adósság 28 százalékponttal, a GDP 256 százalékára emelkedett.

A Növekedés.hu elemzése teljes terjedelemben itt érhető el.