2022. június 07. 7:00

A németek negyedének veszélyezteti a megélhetését az infláció

Németországban a hetvenes évek elején tomboló olajválság óta nem láttak a mostanihoz hasonlóan magas inflációt. Az élelmiszerek ára 11 százalékkal, míg az energiaárak több mint 38 százalékkal emelkedtek Németországban, az inflációs nyomás pedig továbbra sem szűnik. A Német Kereskedelmi Szövetség felmérése alapján a német lakosság negyede veszélyben érzi a megélhetését a drágulás következtében – derül ki a Növekedés.hu elemzéséből.

Egész Európában tombol az infláció. A mostani helyzet pedig még az olyan stabil gazdaságokat is megviseli, mint Németország, ahol a legfrissebb adatok alapján májusban 7,9 százalékra emelkedett az infláció, az áprilisi 7,4 százalékról. Utoljára közel 5 évtizede 1973-'74-ben, az olajválság idején volt 8 százalékos infláció Németországban.

A drágulást elsősorban az energia és az élelmiszerárak emelkedése mozgatja - olvasható a Tagesschau német hírportál elemzésében. Az energiaárak 38,3 százalékkal, míg az élelmiszerárak 11 százalékkal emelkedtek májusban és a szakértők szerint továbbra sem csökken az inflációs nyomás - írják. Az élelmiszerárak esetében érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évtizedben hiába emelkedtek évről évre a gyártói költségek, azt a kiskereskedelmi szektor csak minimálisan hárította át a vevőkre, így a német lakosság nincs hozzászokva az élelmiszerárak emelkedéséhez,ezért is érhette őket meglepetésként a jelenlegi helyzet.


                                                                     A német infláció alakulása 

german_inflation_600


A német Allianz Trade hitelbiztosító legújabb tanulmánya szerint az élelmiszerárak még nem tetőztek. Idén 10,7 százalékos áremelkedés várható az élelmiszer-kiskereskedelemben. Személyenként ez több mint 250 euró éves többletköltségnek felel meg.

Mindezt pedig a német lakosság is megérzi. A németek több mint egynegyede ugyanis már most is komoly problémának tartja az inflációt a pénzügyi megélhetése szempontjából – derül ki a Német Kereskedelmi Szövetség pénteken közzétett felméréséből.

A Növekedés.hu elemzése teljes terjedelemben itt olvasható.