2021. július 23. 15:30

ÁSZ-elemzés készül a munkabéreket érintő közterhekről

A munkabéreket érintő közterhek változása közvetlen hatással van az éltünk minden területén. Jelentkezik a vállalati, valamint a magánszektorban és hatással van a fogyasztásra, valamint a megtakarításokra is. Ezeken a folyamatokon keresztül pedig hatással van Magyarország gazdasági növekedésére és versenyképességének alakulására is. Az ÁSZ szakértői a héten megjelenő elemzésükben a munkabéreket érintő közterhek lehetséges kimeneteit vizsgálják. 

A COVID-19 járvány a gazdaságra súlyos terheket ró, aminek következtében szükségessé vált egyes ágazatok esetében a munkabérek utáni közterhek elengedésével, illetve csökkentésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása. A munkabéreket terhelő közterhek nemzetgazdasági szerepe jelentős, ugyanakkor az állami költségvetésben ez hiányként jelentkezik.

Az ÁSZ elemzése körbejárja a munkaerővel kapcsolatos ráfordítások alakulását, amely fontos információt jelent a gazdálkodók számára. A munkaerőköltség a munkaerő árát, az alkalmaztatás költségét jelenti, magában foglalja mindazt a kötelezettséget, ami a munkáltatót terheli a munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Ennek nagyságrendje, illetve változása jelentősen befolyásolja a vállalkozások működését, gazdálkodását és döntéseit.

Az EUROSTAT 2021. márciusában publikált adatai szerint az óránkénti nem bérjellegű munkaerőköltségek (adó- és járulékterhek) Magyarországon a teljes gazdaságot figyelembe véve 2020-ban az előző év azonos időszakához viszonyítva az EU-s átlaghoz hasonlóan, mérsékelten növekedtek.

Ez az emelkedés a COVID-19 járvány miatti gazdasági visszaesés, a veszélyeztetett ágazatok számára nyújtott adó- és járulékfizetési kedvezmények ellenére következett be. Ennek alapvető oka, hogy 2020-ban a hazai gazdaság jó eredményeket ért el a családok jövedelmének megvédésében: Magyarországon az átlagbér növekedése az Európai Unió országain belül a harmadik legmagasabb, míg a magyar munkanélküliségi ráta 2020 végén a negyedik legalacsonyabb volt. A munkát terhelő adók csökkenése szintén a harmadik helyezést érte el az Európai Unión belül.

Az adómérséklés nettó béremelkedést, magasabb elkölthető jövedelmet, fogyasztásnövekedést és a munkaerő-kínálat bővülését eredményezi. Kedvezően befolyásolja a gazdasági növekedést, a fogyasztási adóbevételi többletet pedig ellensúlyozza az adó csökkentéséből származó költségvetési bevételkiesés egy részét. Az adó mértékének csökkentése hozzájárul az adóelkerülés csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság további fehéredéséhez.