2022. június 20. 7:00

Ekkora pusztítással jár egy recesszió

A recessziók időről időre félelemben tartják a gazdasági szereplőket, érdemes ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a visszaeséssel fenyegető időszakok sokkal rövidebbek és sokkal kisebb kárt okoznak, mint amekkora fellendüléssel egy konjunktúra jár.

Alig telt el két év a pandémia kirobbanása óta, máris itt a következő válság, és a közgazdászok ismét azt találgatják, vajon recesszióba csúsznak-e a gazdaságok. A Visual Capitalist szakemberei a Capital Group és az NBER adataira támaszkodva még 2020-ban készítettek egy kimutatást, melyben az Egyesült Államok 1950 utáni időszakának 10 recesszióját vették górcső alá. Érdemes ismét elővenni ezt az ábrát – lásd lent, nagyításért klikk a képre – és végiggondolni, vajon mennyire is kell félni egy recessziótól.

expansions-vs-recessions_600


A közgazdászok egyik fő következtetése ugyanis az, hogy a recessziók, bár ijesztően hatnak az újságok címlapjain, valójában sokkal kisebb pusztítást végeznek a gazdaságokban, mint azt elsőre gondolnánk. A vizsgált 10 recesszió ugyanis átlagosan mindössze 11 hónapig tartott – 8 és 18 hónap közt szóródtak az adatok -, és alig észrevehető, átlagosan 1,8 százalékos gazdasági visszaesést okozott. 

Ezzel szemben a konjunktúra időszakok átlagosan 67 hónapig tartottak és átlagosan 24,3 százalékos GDP-növekedéssel jártak. Jól látszik tehát, hogy bár a recessziók valóban megtorpanással, sőt kismértékű gazdasági visszaeséssel járnak, az ezeket követő felívelés minden esetben robbanásszerű fellendülést eredményez. 

Az eredeti elemzés itt érhető el.