2028. december 30. 7:00

Elsöprő távol-keleti dominancia - Így alakul a microchip kivitel globálisan

A „chiphiány” kifejezést a pandémia kirobbanása óta egyre többször hallhatjuk sőt érezhetjük a mindennapjainkban, a Statista közgazdászai most azt is megmutatják, hogy mi lehet mindennek az első számú oka.

A globális ellátási láncok elmúlt években tapasztalt meggyengülése rávilágított a nyugati világ egyik jelentős hiányosságára: mind Európa mind az USA olyan mértékben függ a távol-keleti microchip exporttól, ami hosszabb távon fenntarthatatlan.

A lenti ábra mutatja a microchip export milliárd dollárban mért értékét 2020-ra vonatkozóan, ahol fullasztó távol-keleti dominancia figyelhető meg. 2020-ban a legnagyobb volumenű microchip kivitelt  Hongkong regisztrálta 153,9 milliárd dollár értékben, majd következett Tajvan 123,1 milliárd és Kína 117 milliárd dollárral. Az USA kivitele mindössze 44,2 milliárd dollár volt 2020-ban, Európa pedig „nincs is a térképen”.

mikrocsip_540


Ez a távol-keleti dominancia mindössze néhány évtized alatt alakult ki, 1990-ben például még az USA és Nyugat-Európa állította elő a microchipek 80 százalékát. Ez a részesedés csökkent 2000-re összesen 40 százalékra, majd mostanra szinte elenyésző mértékűre.

A microchip hiány olyan mértékű távol-keleti függést eredményezett a nyugati világban és olyan ellátási problémákhoz vezetett – másfél/két évet kell várni egy új autóra Európában -, hogy Európa és az USA nem tehet mást, erősítenie kell a félvezetőgyártást, ha nem akar komoly versenyhátrányba kerülni. Az előttünk álló évek egyik legfontosabb gazdasági kérdése minden bizonnyal az lehet, hogy sikerül-e ez a törekvés a nyugati világban.

Az eredeti cikk itt érhető el.