2021. szeptember 13. 14:00

Ennyi diák jut egy általános iskolai tanárra az EU-ban

Egy érdekes statisztikára hívják fel a figyelmet az Eurostat szakemberei, az egy általános iskolai tanárra jutó diákok számában Magyarország kedvezőbb helyzetben van az EU átlagánál.

A lenti ábra azt mutatja, hogy az egyes EU-tagországokban – Írország nem szerepel az összevetésben – egy általános iskolai tanárra átlagosan hány diák jut. A statisztikával kapcsolatban elmondható, hogy minél kevesebb diák jut egy tanárra, annál több figyelem jut egy-egy gyermekre, annál magasabb szintű oktatás valósítható meg. Azaz minél alacsonyabbak a statisztikában foglalt számok, annál jobb lehet az adott ország általános iskolai oktatása.

 

Pupils_jpg


Az EU átlaga 13,5 gyermek,  míg a legtöbb diák Romániában jut egy általános iskolai tanárra – 19,4 -, a legkevesebb pedig Görögországban – 8,7. Magyarország 10 egy főre jutó diákkal negyedik a sorban, miközben a régiónkban Lengyelországban 9,6 gyermekkel, Csehország 18,7, Szlovákia pedig 17,4-el szerepel a statisztikában.

A listára tekintve nem állapítható meg összefüggés egy ország egy főre jutó jövedelme és az egy tanárra jutó diákok számában, azaz nem jellemző, hogy a fejlettebb nyugat-európai országok ebben a tekintetben az új EU-tagok előtt járnának.

Az eredeti elemzés itt érhető el.