2021. október 22. 7:00

Ennyien élnek relatív szegénységben 

Az OECD számításai szerint a tagországokban átlagosan a lakosság 11,1 százaléka él relatív szegénységben. Magyarországon ennél jobb a helyzet, itt 8,0 százalék ez az arány.

Az OECD 2019-es adatok alapján végzett egy nagyon érdekes nemzetközi összehasonlítást – lásd a lenti ábrán -, melyből kiderül, hogy az egyes országokban a lakosság mekkora hányada él az adott ország medián/közepes jövedelmének kevesebb, mint feléből.

Az OECD-tagországokban ez az arány 11,1 százalékos, amely átlagérték körül igen jelentős szórással következnek az egyes országok. Costa Rica lakosságának 20,5 százaléka él relatív szegénységben, majd a sorban következik az USA 17,8 százalékkal és Izrael 16,9 százalékkal. A legalacsonyabb a szegénységben élők aránya Izlandon – 4,9 százalék – Csehországban és Dániában, egyaránt 6,1 százalékkal.

 

OECD_nagy

 

Magyarországon a lakosság 8,0 százaléka él relatív szegénységben, ami mind az OECD-átlagnál, mind a nyugat-európai országok többségénél kedvezőbb érték. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az adatok még a pandémia előtti állapotokat tükrözik, vélhetően azóta több országban is érezhető emelkedés történt a szegénységi arányszámban.

Az OECD szegénységgel és egyenlőtlenséggel kapcsolatos elemzései itt érhetők el.