2021. szeptember 22. 7:00

Ennyire jó befektetés a diploma – OECD-körkép

Ha pusztán befektetésként tekintünk a diplomára, akkor azt mondhatjuk, hogy Magyarországon nők esetében ötven, férfiak esetében százmilliós nagyságrendű értéket képvisel. 

 

Az OECD Education at a Glance 2021 című kiadványából számtalan érdekes statisztika kiolvasható, az egyik legtanulságosabb a diploma, mint befektetés értékét vizsgálja (a téma a tanulmány 95. oldalán kezdődik).

A lenti ábra bal oldala mutatja, hogy a nők és a férfiak esetében mennyibe kerül a diploma megszerzése. A költségek magukban foglalják a diploma közvetlen költségeit – tandíj, tanszerek, lakhatás – és a tanulással töltött idő alatt kieső jövedelmeket is. A jobb oldalon látható a teljes karrier alatt megszerezhető bruttó jövedelmi többlet az érettségivel végezhető munkákhoz képest. A költségeket és bevételeket az elemzők 2,0 százalékos diszkontrátával számították jelenértékre, a számok mindenütt amerikai dollárban vannak kifejezve és a 2018-as állapotot tükrözik.

 

OECD_600

 

Magyarországon férfiak esetében 51 ezer dollár, nők esetében 43 ezer dollár összes költséggel szerezhető meg egy diploma, miközben az urak karrierjük során 409 ezer, a hölgyek 208 ezer dollár többletjövedelemre tehetnek szert. A nettó, tisztán a diploma meglétének köszönhető többletjövedelem tehát megközelítőleg 100 millió forint a férfiak és 50 millió forint a nők körében, ezek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy aki teheti, annak nagyon is megéri megszerezni a diplomát.

Magyarország egyébiránt a megszerezhető többletjövedelem tekintetében az országok összevetésében előkelő helyen áll, Európában Svájc és Lengyelország után a harmadik.

Az Education at a Glance 2021 című kiadvány itt érhető el, a hivatkozott ábra a tanulmány 102. oldalán található.