2022. február 24. 7:00

Európai Bizottság: Dél-Európa látványosan leszakadt

Az EU keleti tagállamai Írország mellett a legnagyobb mértékű felzárkózást tudták felmutatni az Európai Bizottság jelentése alapján. A déli államok egyes régiói viszont már közel 20 éve növekedési csapdában vannak, és nem tudtak 2008 óta növekedési pályára állni – derül ki a Növekedés.hu által idézett elemzésből.

Az Európai Unióban a 2004-ben, vagy az után csatlakozott tagállamokban és Írországban volt a legjelentősebben az átlagos, éves, egy főre eső GDP növekedés 2001 és 2019 között. Ezzel szemben a dél-európai és a franciaországi régiók nagy része nem tudott érdemi éves növekedést felmutatni a vizsgált időszakban – látható az Európai Bizottság nemrég publikált nyolcadik kohéziós jelentésében. 

Számos közepesen fejlett régió, elsősorban a déli tagállamokban hosszabb időre fejlődési csapdába esett a 2008-as pénzügyi válság után. Ezek a térségek azóta is küzdenek a kilábalással, a gazdaságukat továbbra is stagnálás, vagy recesszió sújtja.

abra_belso


A nagyvárosi régiók, különösképp a fővárosok gazdasága ezzel szemben gyorsabban helyreállt a válságot követően és jelentősebb GDP-növekedést tudtak produkálni, mint a fejletlenebb, vidéki régiók.

Magyarországon a dél-dunántúli és a közép-magyarországi régiók küszködtek a leghosszabb ideig fejlődési csapdában, a többi magyar régió viszont európai viszonylatban nagyon hamar a kilábalás útjára tudott lépni.

A Növekedés.hu elemzése itt olvasható.