2021. július 09. 7:00

Ezt hozta a koronavírus válság: csökkent a munkával töltött várható évek száma 

Az Eurostat rámutatott egy újabb érdekességre a koronavírus válság kapcsán: az ezredfordulóban most először fordult elő, hogy csökkent a munkával töltött várható évek száma az Európai Unióban. 

 

Az Európai Unióban 2020-ban a munkával töltött várható évek száma a 15 évesek körében átlagosan 35,7 év volt, ami 0,2 évvel kevesebb, mint a 2019-es mérés. A történtekben az az érdekesség, hogy ez a mutató ebben az évezredben még nem mutatott csökkenést, ahogyan a lenti ábrán látszik – sárgával a hölgyek, kékkel a férfiak munkával töltött várható éveinek száma, pirossal az összesített mutató – 2000 után stabil emelkedés volt megfigyelhető.

Working_life

Statisztikusok szerint a visszaesés oka a koronavírus válságra vezethető vissza, egészen pontosan arra, hogy sokan elhagyták a munkaerőpiacot, azaz feladták a munkakeresést, ami az átlagot lefelé húzza. A kérdés ezután az lesz, hogy a következő években visszatér-e a korábbi emelkedő tendencia.

További érdekesség, hogy a vizsgált időszakban a nemek közti különbségek szűkültek, 2000 óta a nők munkával töltött várható éveinek száma átlagosan 4,5 évvel, férfiak esetében pedig 2,2 évvel emelkedett. Így a férfiak ma várhatóan 4,8 évvel dolgoznak többet, mint a nők, míg ez a különbség 2000-ben még 7,1 év volt.

Az eredeti elemzés itt érhető el.