2021. szeptember 07. 8:00

Fókuszban a szociális hálók lefedettsége: Európa az élen

Az arra rászorulókat védő szociális hálók nagyon eltérő lefedettséggel működnek szerte a világban, Afrikában erre alig jut forrás, míg Európában a lakosság 70-80 százalékát biztosítja valamilyen szociális háló.

 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) által készített elemzés egyik legfontosabb következtetésére a Statista közgazdászai hívják fel a figyelmet, melynek részletei a lenti ábrán láthatóak. A grafikon százalékosan mutatja, hogy a vizsgált társadalmi csoportok – rózsaszínnek a gyermekek, lilával a szülés utáni anyák, pirossal a sérült/beteg munkavállalók, kékkel a munkanélküliek láthatóak – hány százalékát védi a szociális háló az adott régióban, 2020-as vagy ahhoz legközelebbi adatok alapján.

szoc_halo_600

Jól látható, hogy az Európa és Közép-Ázsia régióba tartozó országok globálisan kiemelkednek a szociális háló lefedettségében, itt a vizsgált négy társadalmi csoport esetében jelenleg a lakosság 52-84 százaléka részesül valamiféle szociális védelemben. Ez a lefedettség az amerikai kontinensen már csupán 16-57 százalékos, Ázsiában 14-46 százalékos, az arab országokban 9-63 százalékos és Afrikában mindössze 5-18 százalékos.

Az is egyértelműen látszik, hogy a négy vizsgált társadalmi csoport közül a munkanélkülieket védi legkevésbé a szociális háló, míg Ázsiában az anyák, az arab országokban a sérült/beteg munkavállalók részesülnek kiemelt védelemben.


Az eredeti elemzés itt érhető el.