2022. augusztus 01. 8:00

Furcsa és szokatlan recesszióban az USA 

Technikailag recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság 2022 második negyedévében, miután a legfrissebb GDP-adat zsinórban már második negyedéve mutat visszaesést.

A második negyedében 0,9 százalékkal zsugorodott az Egyesült Államok gazdasága, ami az első negyedévben elszenvedett 1,6 százalékos visszaesést követően már azt jelenti, hogy a jelen helyzet recessziónak tekinthető, igaz, egyelőre csupán technikailag.
 
Egy „igazi” recesszióhoz ugyanis definíció szerint nem elég zsinórban két mínuszos GDP-adat, szükség lenne más fontos makrogazdasági adatokban is szignifikáns visszaesésre, például a lakossági fogyasztás, a jövedelmek vagy a foglalkoztatás terén. Ezek a területek ugyanakkor egyelőre bővülést, vagy rosszabb esetben stagnálást mutatnak, azaz az amerikai recesszió egyelőre „furcsa”, és „szokatlan”.

usa_recesszio_540


A fenti, a Statista közgazdászai által szerkesztett ábra mutatja a negyedéves GDP-adatok alakulását a világ legnagyobb gazdaságában 1947 és 2022 között, ahol kék színek jelzik a bővülést, pirosak a visszaesést hozó negyedéveket. 

Legutóbb a pandémia alatt, azaz 2020 első két negyedévében süllyedt recesszióba az Egyesült Államok, előtte pedig a 2008-09-es ingatlanpiaci és reálgazdasági válság során. Az, hogy a jelen helyzetet „megússza-e” egy technikai recesszióval az USA gazdasága, vagy a reál GDP-n túl más fontos mutatók is visszaesést mutatnak-e, a következő hónapok egyik legfontosabb kérdése lesz a tengerentúlon. 

Az eredeti elemzés itt érhető el.