2029. május 30. 7:00

Gyorsan emelkedik az éhezők száma világszerte

Az elmúlt években újra jelentős mértékben emelkedett az éhezők száma világszerte, amely érték az ENSZ számításai szerint a 2014-ben mért 571 millió fő után 2021-ben elérte a 768 milliót.

A kutatók szerint a Föld lakosságának ma már mintegy tizede küzd az alultápláltsággal, az éhezők száma a 2005 és 2014 közt regisztrált stabil csökkenést követően a múlt évtized közepén lassú, majd a koronavírus válság kirobbanását követően gyors emelkedésbe váltott. A lenti ábra az alultápláltak számát jelzi 2005 és 2021 közt, millió főben kifejezve.

 

hunger_belso

 

A leginkább kitett kontinens Afrika, ahol ma a lakosság ötöde nem jut elegendő táplálékhoz, de Ázsiában is 9 százalékos arányt mérnek a statisztikusok. A jelen statisztikában ugyanakkor még nem éreztetik hatásukat sem az orosz-ukrán konfliktus, sem az idei történelmi aszály hatásai, az ezek nyomán elszálló gabonaárak, illetve a globális ellátási problémák.

Tekintettel arra, hogy a legszegényebb és az éhezéstől leginkább szenvedő régiók kivétel nélkül gabona importőrök, a 2022-es és az előttünk álló évek is egészen biztosan a globális éhezés erősödését hozzák. Az ENSZ kutatói ennek nyomán arra számítanak, hogy a globális migráció ismét felerősödhet, de hogy ezek a folyamatok milyen mértéket öltenek, azt egyelőre még megbecsülni sem lehet.

Az eredeti elemzés itt térhető el.