2021. november 17. 7:00

Három évtizedes csúcson az infláció az USA-ban

Az USA inflációs mutatói 1990 óta nem látott magasságokba értek, ami lassan komolyabb beavatkozásra kényszerítheti a jegybankárokat is.

A lenti ábrán, melyet a Statista közgazdászai szerkesztettek, zöld színnel látható az amerikai CPI-U mutató, ami a városi lakosság által érzékelt pénzromlási ütemet jelzi. Az index épp októberben ütött 31 éves csúcsot 6,2 százalékos éves szintű inflációval, amely tempó rendkívül gyors felfutást jelez a 2020 áprilisában még 0,0 százalékos szint közeléből.

 

inflation_600


Az amerikai jegybank tradicionálisan a hosszabb távon érvényes 2,0 százalékos átlagos inflációra céloz, azaz átmenetileg tolerál egy kisebb kilengés mindkét irányba, a mostani megugrás ugyanakkor egyre kevésbé fér bele a „kisebb kilengés” kategóriájába. Hogy mennyire nem, azt az ábrán pirossal jelzik a statisztikusok, jól láthatóan az infláció 3 éves átlaga is stabilan emelkedik, a Fed által elvárt 2,0 százalék helyett már 3,0 százalékon áll.  

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a jegybankárok, az inflációs folyamatokat látva lassan elérkezik az ideje a szigorításnak, a kérdés ugyanakkor az, hogy mindezt elbírják-e a koronavírus válság után éppen talpra álló gazdaságok?

Az eredeti elemzés itt érhető el.