2022. május 04. 9:00

Hatalmas pofont kapnak Kínától az európai ellátási láncok

Az orosz-ukrán háború után újabb komoly sokk éri a globális ellátási láncokat. Sanghajban szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be, miután rekordszintre emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma. Ennek nyomán a sanghaji és a környező kikötők előtt várakozó teherszállítóhajók száma drasztikusan megemelkedett. Emellett komoly gondot okoz, hogy a Sanghajon áthaladó teherautóforgalom mélypontra zuhant. Ez májusra a kínai export jelentős visszaesésével fog járni – hívja fel a figyelmet a Növekedés.hu elemzése.

Újra lendületesen terjed a koronavírus-járvány Kínában. A 26 millió lélekszámú Sanghajban rekordon van az új esetszám. Kína zéro-covid politikája miatt április 1-től rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be Shanghai-ban, mely otthont ad a világ legnagyobb forgalmú tengeri kikötőjének. A teherszállítóhajók jelentős részét átirányítják más kikötőkbe, ahol nincs elegendő kapacitás az áru ki- és berakodására.

Emiatt a shanghai-i és a környező kikötők előtt várakozó teherszállítóhajók száma drasztikusan megemelkedett. Mindez komoly logisztikai problémákat vetít előre. A nemzetközi kikötők már most figyelmeztetnek, a 22 ezermilliárd dolláros globális áruforgalomra hónapokig tartó súlyos fennakadások várnak.

Abra_belso


A Kínából az Egyesült Államokba érkező tengeri konténerek mennyisége május elejére a 2020 májusi mélypontra eshet vissza iparági szakértők várakozásai alapján. Ezenfelül a Kína és Európa közötti áruforgalom is jelentősen csökken. A tengeri szállítmányozás terén a késések egyre nagyobbak lesznek, melyek már most is megközelítik a 100 napot.

A fejlemények áruhiányhoz és még nagyobb áremelkedéshez vezethetnek Európában is. Ezen sajnos nem fognak segíteni a jegybanki kamatemelések sem.

A Növekedés.hu elemzése teljes terjedelemben itt olvasható.