2021. augusztus 26. 7:00

Így alakul a társasági adó a világban

A Howmuch.net összegyűjtötte, hogy hol mennyi társasági adót kell fizetni, rámutatva többek közt arra, hogy ebből a szempontból Magyarország egy kimondottan barátságos hely.

A lenti ábra mutatja be az összeállítást – nagyításhoz klikk a képre -, melyen színek jelzik a legfelső társasági adó kulcsát. Az összeállítás készítői hangsúlyozzák, hogy technikailag lehetetlen lett volna a társasági adó teljes rendszerét szemléltetni, tekintettel a kedvezményekre, a többkulcsos rendszerekre, így az egyszerűség kedvéért a legmagasabb adókulcs alapján készítették el az elemzést.

Az ábrán sötét lilával látható a 30 és 50 százalék közötti társasági adó, világos lilával a 20-30 százalékos adókulcsok – ide tartozik a legtöbb ország és itt van a társasági adó mediánja, 25 százalék környékén -, világos zölddel látható a 10-20 százalékos adókulcs és sötét zölddel a 10 százalék alatti ráták.

 

tarsasagi_ado_600

 

Világszerte 15 országban nem kell adót fizetniük a társaságoknak, Európában ilyen paradicsom például a Man-sziget és a Csatorna-szigetek, Guernsey és ‎Jersey. Az öreg kontinensen az említett három adómentes sziget után a legkedvezőbb a társasági adózás épp Magyarországon adódik, itt 9 százalék az adó mértéke, csakúgy, mint Montenegróban. Ugyancsak alacsony a vállalati adó Bulgáriában – 10 százalék – Írországban – 12,5 százalék – és Romániában - 16 százalék.

Mélyen a zsebükbe kell nyúlni ugyanakkor a vállalkozásoknak Máltán, Franciaországban és Portugáliában ahol 31,5-35 százalékos adóval kénytelenek számolni.

Az eredeti elemzés itt érhető el.