2022. július 29. 8:00

Így emelkedtek az ingatlanárak az EU-ban – Magyarország a második a sorban

2022 első negyedévében folytatódott a 2016 óta tartó masszív emelkedő tendencia az Európai Unió ingatlanpiacán. Hosszú távon ebben a felfutásban a magyar ingatlanárak a második legjelentősebb emelkedést produkálták.

Mind rövid, mind hosszú távon jelentős áremelkedés jellemzi az Európai Unió ingatlanpiacát. Rövid távon, azaz 2021 és 2022 első negyedéve közt a gazdasági blokkban 10,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak átlagosan, azaz kitartott a több, mint fél évtizede tartó fellendülés. 

Az Eurostat legfrissebb összefoglalójából az is kiderül, hogy 2010 és 2022 között jelentős szórás mutatkozik az egyes országok közt az áremelkedés ütemét illetően. A látványos különbségek a lenti ábrán követhetők, ahol piros szín jelzi az ingatlanárak, kék szín a bérleti díjak alakulását.

ingatlan_arak_600


A vizsgált 12 évben az Európai Unióban az átlagos ingatlanár 45 százalékos emelkedést mutatott. A legjobban az észt árak futottak fel (+174 százalék) , majd következik a magyar (+152  százalék)  és a luxemburgi (+131 százalék) statisztika. A magyar ingatlanárak megugrása a régión belül is látványos, a szlovák tempó kétszeresét, a lengyel drágulási ütem háromszorosát mutatta be hazánk ingatlanpiaca.

A vizsgált időszakban három olyan ország volt az Európai Unióban, ahol csökkentek az ingatlanárak, Görögországban 23 százalékos, Olaszországban 10 százalékos, míg Cipruson 8 százalékos volt a lemorzsolódás.

Az eredeti Eurostat-elemzés itt érhető el.