2022. június 22. 7:00

Így emészti fel a megtakarításokat az infláció

Az amerikai háztartások jövedelmük mindössze 4,4 százalékát takarították meg áprilisban, ami 2008 szeptembere óta nem látott alacsony értéknek felel meg.

A Statista közgazdászai a U.S. Bureau of Economic Analysis adataira alapozva készítettek egy érdekes ábrát az amerikai háztartások megtakarítási rátájáról, vagyis azt számszerűsítik, hogy a tengerentúlon a jövedelmek hány százalékát tudják havi szinten félretenni. Az ábrán látható mutatószám 2022 áprilisában 4,4 százalékra süllyedt, ami 2008 szeptembere óta nem látott érték. A zuhanás javában tart, minden bizonnyal a következő hónapok további visszaesést hoznak majd.

 

infla_600

 

A csökkenés első számú oka az infláció, azaz az áremelkedés egyre több és több pénzt húz ki az amerikaiak zsebéből, amit a fizetésekkel nem tudnak ellensúlyozni. A pandémia alatt 25-30 százalékra ugrott a megtakarítási ráta, ami köszönhető volt az egyszeri állami juttatásoknak és a lezárásoknak, így akkor némi tartalékot képezhettek a háztartások. Erre a soron következő hónapokban vélhetően szükségük is lesz, egyelőre ugyanis semmi jele az infláció enyhülésének.

Az eredeti elemzés itt érhető el.