2022. február 09. 7:00

Így növelte a globális szegénységet a koronavírus válság

A globális szegénység hosszú távú csökkenő tendenciáját hirtelen megtörte a 2020 tavaszán kirobbant pandémia, miután rövid idő alatt közel 100 millió embert taszított szegénységbe. 

A Világbank által vezetett szegényégi statisztika hosszú távon stabil csökkenő trendet mutatott egészen 2020-ig, melynek keretében évente mintegy 20 millióan emelkedtek ki a szegénységből. 2019-re ez a folyamat oda jutott, hogy a szakemberek globálisan mintegy 655 millió főre becsülték a szegénységben élők számát, azaz ennyien éltek napi 1,9 dollárnál kevesebb jövedelemből.

belso_600


Az ábrán követhető a statisztika alakulása - nagyításhoz klikk a képre! -, jól látszik, hogy a pandémia 2020-ban megtörte a csökkenő trendet, és 20 milliós csökkenés helyett 77 millió fővel emelte a szegénységben élők számát, azaz a Világbank közgazdászai úgy számolnak, hogy a koronavírus válság önmagában mintegy 97 millió főt taszított szegénységbe. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy elsősorban a lezárások okolhatók a folyamatért, amint a korlátozások enyhültek, a szegénységben élők számának alakulása visszatért a korábban látott trendhez. 

A jövőt illetően a Világbank előrejelzése azt mutatja, hogy a csökkenő tendencia ismét stabilizálódhat, azaz évente mintegy 20 millióan léphetnek ki a szegénységből, de csakis akkor, ha a továbbiakban nem kerül sor a 2020-ban látott szigorú lezárásokra és korlátozásokra. 

Az eredeti elemzés itt érhető el.