2022. március 23. 7:00

Így robbannak fel az élelmiszer árak

A FAO által számolt élelmiszerár-index új történelmi csúcsra ugrott februárban, miután egyszerre jelentkeztek a koronavírus válság utáni talpra állás és az ukrán háború áremelő hatásai.

A lenti, a Statista közgazdászai által összeállított ábra mutatja a FAO élelmiszerár-indexét, mely tartalmaz minden fontos élelmiszert a gabonáktól kezdve a húsokon át egészen a cukorig és a napraforgó olajig. A mutató bázisidőszaka a 2014-2016-os évek átlaga, melyek még viszonylag stabil élelmiszerárakat hoztak. 

Ezt követően ugyanakkor a koronavírus válság nyomán meredeken emelkedni kezdtek az árak, hogy aztán elérkezzünk 2022 február 24-ig, amikor is a kirobbanó ukrán-orosz háború újabb lökést adott az emelkedő trendnek. A soron következő hónapok egészen biztosan további jelentős áremelkedést hoznak majd, hónapról hónapra újabb történelmi csúcsra emelve a mutató értékét.

FAO_600


A háború áremelő hatása több fronton is jelentkezik, egyrészt az elszálló gázárak hirtelen megemelhetik a műtrágya árakat, a jelentős gabona és napraforgó exportőrnek számító Ukrajna és Oroszország kivitelének csökkenése, sőt leállása hiányhoz vezethet a piacokon, a globálisan kialakuló inflációs sokk pedig szépen lassan minden élelmiszer árában jelentkezik. 

Az eredeti elemzés itt olvasható.