2022. április 26. 11:00

Így szállt el az infláció Európában

2022 márciusában az Eurostat 7,8 százalékos inflációt mért az Európai Unióban, ami jelentős megugrást jelent a februári 6,2 százalékhoz, de még inkább az egy évvel korábbi 1,7 százalékhoz képest.

A lenti ábráról olvasható le az egyes uniós országokban mért márciusi infláció, jól látszik egyrészt hogy jelentős áremelkedés figyelhető meg a legtöbb helyen, másrészt ugyanakkor az országok közti különbségek is számottevőnek mondhatók.

A leggyorsabb áremelkedést Litvániában mérték a statisztikusok 15,6 százalékkal, majd következett Észtország – 14,8 százalék – és Csehország – 11,9 százalék. A legalacsonyabb értékeket Máltán – 4,5 százalék – Franciaországban – 5,1 százalék – és Portugáliában – 5,5 százalék – regisztrálta az Eurostat.

Abra_belso_eurostat


Magyarországon 8,6 százalékos inflációt mértek márciusban, amit mi magyarok a saját bőrünkön jelentősnek érezhetünk, figyelemreméltó ugyanakkor, hogy ez az érték a régióban a legalacsonyabb.

Az inflációt elsősorban az energiaárak megugrása fűtötte, ez a tétel 4,36 százalékponttal járult hozzá az áremelkedés mértékéhez, de jelentős volt a szolgáltatások és az élelmiszerárak hozzájárulása is, 1,12 illetve 1,07 százalékponttal.

Az eredeti elemzés ide kattintva olvasható.