2021. szeptember 28. 7:00

Íme a leginnovatívabb országok listája, Magyarország a régiós ezüstérmes 

A WIPO által évente kiadott innovációs felmérés eredményeként ismét Svájc lett a világ leginnovatívabb országa, miközben a 130 elemű listán Magyarország a 34. helyezett.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) különböző indikátorok alapján mérte föl az egyes országok innovációs képességét, úgy mint humántőke, intézményrendszer, kreativitás, technológia, amely alapján minden országot egy pontrendszer alapján elhelyezett egy 1-100-ig tartó skálán.


Az eredmények alapján képzett élmezőny a lenti ábrán látható, az élen Svájc található, immáron zsinórban a tizenegyedik alkalommal. Svédország a második, majd következik az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Nem meglepő módon az innovációs kapacitás és az adott ország fejlettsége kéz a kézben jár, jól látszik, hogy a leginnovatívabb országok a fejlett gazdaságok közül kerülnek ki.

innovation


Magyarország az innovációs sorrendben a 34., a 24. Csehországot követve, és a 37. Szlovákiát valamint a 40. Lengyelországot előzve. A listát szemlélve szemet szúr Kína igencsak előkelő 12. helyezése, illetve Észtország 21. pozíciója. 


Az eredeti elemzés itt érhető el, a Statista összefoglalója itt olvasható