2022. július 20. 7:00

Inflációs körkép – Magyarországon még a legjobb a helyzet a régióban

Az OECD közgazdászai készítettek egy szemléletes összeállítást a tagországok júniusi inflációs mutatójáról, melyből az is kiderült például, hogy hazánkban a legenyhébb az áremelkedés üteme a régión belül.

A lenti ábrán látható az OECD-országok év/év alapú inflációs mutatója június hónapra vonatkozóan. Az OECD-országokban 10,3 százalékos átlagos áremelkedés volt jellemző az első nyári hónapban, ami gyorsulást jelent a májusban mért 9,7 százalékot követően. Az áremelkedésért elsősorban az energia és az élelmiszer a felelős, előbbi termékcsoport átlagosan 40,7 százalékos, utóbbi 13,3 százalékos drágulást mutatott a vizsgált hónapban.

Infla_OECD


Az egyes országok közt igen jelentős különbségek mutatkoznak, Japánban például mindössze 2,4 százalékos volt a legutóbbi mért infláció, míg Törökországban 78,6 százalékot mutattak ki a statisztikusok. Általánosságban elmondató, hogy a feltörekvő országok jobban szenvednek az inflációtól, többségükben már két számjegyű az áremelkedés üteme.

A régión belül Magyarország a maga 11,7 százalékos júniusi inflációjával még a legenyhébb árnyomással szembesül, Csehországban például már 17,2 százalékon, Lengyelországban 15,5 százalékon, míg Szlovákiában 13,3 százalékon állt a mutató június hónapban. 

Az OECD összefoglalója ide kattintva érhető el.