2022. június 24. 7:00

Kik finanszírozzák az EU-tagországok államadósságait?

A kamatlábak emelkedésével és a devizaárfolyamok hektikussá válásával érdemes egy pillantást vetni az államadósságok szerkezetére: napjaink egyik izgalmas kérdése, hogy kik és miből finanszírozzák az egyes államok adósságait? Magyarország nagyon érdekes helyzetben van.

Az Eurostat a lenti ábrán látható összeállításban megvizsgálta, hogy az egyes EU-tagok államadósságait a három fő befektetői csoport közül kik, milyen arányban finanszírozzák, 2021 végi állapot szerint. Lila színnel látható oszlopok jelzik a hazai pénzügyi szektor részarányát az államadósság finanszírozásában, ahol Svédország – 74 százalékkal – Dánia – 73 százalékkal – és Csehország – 67 százalékkal áll az élen. 

Mindemellett jelentős finanszírozók a külföldi szereplők (világos kék színnel látható az ábrán), döntően pénzügyi intézmények, akik például a ciprusi államadósságot 89 százalékban birtokolják, miközben Észtország esetében ugyanez az arány 70 százalékos, Litvánia esetében 65 százalékos.

 

debt_600_jpg

 

Magyarország szempontjából a három finanszírozói csoport közül a legérdekesebb a harmadik, azaz a hazai nem pénzügyi szereplők (rózsaszínnel az ábrán), úgy mint a háztartások, nem pénzügyi vállalatok és nonprofit intézmények. Hazánkban ez a befektetői csoport 25 százalékos részt vállal az államadósság finanszírozásában, miközben Máltán 17, Portugáliában 13 százalékos ez az arány. 

Az államadósság szerkezetének jelentős stabilitást ad, ha azt döntően hazai szereplők finanszírozzák, köztük is magas aránnyal találhatók meg a háztartások. Ilyen szempontból Magyarország szerencsés helyzetben várhatja, hogy vajon hová vezet a kötvénypiaci hozamok meredek emelkedése.

Az eredeti elemzés itt érhető el.