2011. december 01. 12:34

Konferenciával emlékezett 140 éves történelmére az ÁSZ

„Az Állami Számvevőszék a jogállam egyik kiemelten fontos független intézménye, maga az intézmény is egy szimbólum" - mondta Mezey Barna, az ELTE rektora azon a konferencián, amit az Állami Számvevőszék 140 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére szervezett az Egyetem és az ÁSZ.
„Értékőrző Megújulás - Állami Számvevőszék a történelem sodrában" címmel 2011. november 29-én konferenciát rendezett az ELTE és az ÁSZ az ELTE Állam és Jogtudományi Karának nagytermében. A Számvevőszék 140 évvel ezelőtti megalapításáról szóló konferencián felszólalt az Egyetem és a Számvevőszék több vezetője is.

„Az ELTE felelősségének érzi, hogy támogassa az Állami Számvevőszéket. Többek között azért, mert két olyan intézményről van szó, amely a bizalom vonatkozásában különleges helyet foglal el az országban. Amikor általános a bizalomvesztés, van egy szerv, az ÁSZ, amely ezt a bizalmat nem vesztette el, és van egy másik szerv, amely évről évre bizonyíthatóan őrzi ezt a bizalmat, ez tehát közös kapocs lehet" - fogalmazott megnyitó beszédében Mezey Barna.

"Az ÁSZ az állam pénzügyi lelkiismerete"

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy nagy megtiszteltetés, hogy az ÁSZ 140 éves fennállásáról épp az ELTE szervezésében emlékezhetünk meg. „Az ELTE egyike a magyar felsőoktatás legpatinásabb intézményeinek, így köszönöm az egyetem felajánlását. Remélem, hogy az ÁSZ az egyetemhez hasonlóan a történelem viharait mindig túlélő intézmény lesz majd" - mondta Domokos László.

140eves-az-asz_20111205124221_92.jpg
A konferenciára az ELTE Állam és Jogtudományi Karának nagytermében került sor

Király Miklós, a jogi kar dékánja bevezető előadásában kiemelte, hogy azért most kerül sor erre az emlékező konferenciára, mert válságos időkben felértékelődnek a számvevőszékek, és azért épp az ELTE ad otthont ennek az eseménynek, mert két olyan intézményről van szó, amelynek a függetlenségét az Alaptörvény is garantálja. „Az ÁSZ az állam pénzügyi lelkiismerete, az ELTE pedig az ország tudományos lelkiismerete, azaz mindkét intézmény képes tükröt tartani a döntéshozók elé" - mondta.

A konferencián Révész T. Mihály címzetes egyetemi tanár az Állami Számvevőszék megalakulása és a tevékenységének beszüntetése között eltelt évtizedeket mutatta be, Csapodi Pál, az Állami Számvevőszék főtitkára pedig az ÁSZ elmúlt húsz évéről beszélt.

Megújított tervezési folyamat a hatékonyság érdekében

Nagy Marianna egyetemi docens előadása azt a kérdést feszegette, hogy miképp értelmezhető a szabálytalanság a közigazgatási jogban. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék főigazgatója pedig a költségvetési javaslat véleményezéséről tartott ismertetést.

A konferenciát Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke zárta, aki az ÁSZ stratégiájáról és jövőképéről beszélt. „Stratégiánk célja, hogy az ÁSZ szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, és ezzel hozzájáruljon a jó kormányzáshoz" - mondta az ÁSZ elnöke, aki kifejtette, hogy a Számvevőszék az ellenőrzések hatékonyságának és az ellenőrzési kapacitás hatékonyabb felhasználásának érdekében tervezési folyamatát is megújította.

A konferenciáról és az előadásokról az ÁSZ Hírportálján, itt találhat részletes beszámoló.