2018. február 22. 9:30

Mi a legnagyobb vagyonod? Ház? Autó? Vállalkozás?

Ha valaki nagyon gazdag, akkor vagyona jelentős részét üzleti vállalkozásai adják. Ha kicsit kevésbé tehetős, akkor a nyugdíjcélú és egyéb befektetései, ha még kevésbé, akkor a háza/lakása és az autója.


A Visual Capitalist készített egy érdekes ábrát - lásd lent -, melyből kiderül, hogy mely vagyonelemek teszik ki az egyes jövedelmi csoportok nettó vagyonát az USA-ban. Hat jövedelmi csoport szerepel az elemzésben, az elsőben kapnak helyet a nettó 10-100 ezer dolláros vagyonnal, a másodikban a 100 ezer és egymillió dollár közötti vagyonnal, a hatodikban az egymilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők. Az adatok a Fed 2016-os statisztikáiból származnak.

Az ábráról több igen érdekes tendencia is leolvasható. Egyrészt a 10-100 ezer dolláros (2,5-25 millió forint) jövedelmi kategóriában igen jelentős részt tesznek ki a narancssárga színnel jelzett használati járművek - praktikusan az autó - jóval többet, mint például a nyugdíj-előtakarékosság és a biztosítás - sárga szín - vagy a kékkel jelzett befektetések.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Emellett a lakóingatlan is jelentős vagyoni elemnek tekinthető egészen a 10 millió dolláros - 2,5 milliárd forint - határig, sőt a második jövedelmi kategóriában a nettó vagyon mintegy felét ez az elem teszi ki. A sárgával jelzett nyugdíjbefektetések a harmadik jövedelmi kategóriáig növekvő, majd erőteljesen csökkenő tendenciát mutatnak, miközben a különböző befektetések - részvény, kötvény, befektetési alapok - a harmadik jövedelmi kategóriától kezdve számítanak meghatározó vagyonelemnek.

Az üzleti vállalkozások értéke folyamatos emelkedő tendenciát mutat úgy, hogy az egymilliárd dollárnál gazdagabbak vagyonának mintegy kétharmadát teszik ki. A nagyon gazdaggá válásnak tehát vélhetően ez a receptje, azaz a sikeres vállalkozás felépítése és működtetése.


Az eredeti elemzés itt érhető el.