2022. február 02. 12:00

Minimálbér körkép az Európai Unióban

A magyar minimálbér vásárlóerő-paritáson mérve teljesen belesimul a régiós átlagba az Eurostat legfrissebb felmérése alapján.

Az Eurostat statisztikusai 2022 januári, azaz friss adtok alapján összehasonlították az egyes tagországok – és néhány további európai ország, valamint az USA -  vásárlóerő-paritáson mért minimálbérét, amely összeverés a lenti ábrán követhető. A 27 tagú Európai Unióban 21 ország rendelkezik minimálbérrel, a hat kivétel Dánia, Olaszország, Ciprus, Svédország, Finnország és Ausztria.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egyes tagországok közt jelentős árszínvonal különbségek adódnak, ezért az összehasonlítást vásárlóerő-paritáson érdemes megtenni – az ilyen módon számolt minimálbér egysége az ún. vásárlóerő-standard, amit az ábrán a PPS rövidítés jelöl -, azaz kiszűrve az árszínvonalak közti különbségeket.

Minimum_wage_January2022


Az ábrán látható, hogy az ilyen módon számolt minimálbér Luxemburgban a legmagasabb 1707 PPS-el, míg a legalacsonyabb Bulgáriában 604 PPS-el. Magyarországon a minimálbér a 858 PPS-es értékkel megfelel a régiós és a környező országok átlagának.

Az eredeti elemzés itt érhető el.